De erkenning van gezondheidszorgberoepen: een overzicht
Om bepaalde beroepen in de gezondheidszorg te mogen uitoefenen, hebt u in België een visum en een erkenning nodig. De erkenning vraagt u aan bij Zorg en Gezondheid, het visum is een federale bevoegdheid.
Voor welke beroepen?
Huisartsen, arts-specialisten, algemeen tandartsen en tandartsen-specialisten, ziekenhuisapothekers
-
Artsen, tandartsen en apothekers krijgen een visum na het behalen van het diploma arts, tandarts of apotheker.
-
Voor het basisdiploma is geen erkenning nodig.
-
Als u daarna een opleiding start in een specialisatie als huisarts, arts-specialist, algemeen tandarts of tandarts-specialist of ziekenhuisapotheker, zet u de volgende stappen:
-
Dien een stageplan in bij het begin van uw stage.
-
Dien jaarlijks een stageboekje in bij de overheid.
-
Vraag na uw stage uw erkenning aan bij de overheid.
-
Opgelet: omwille van COVID-19 gelden er momenteel versoepelde maatregelen. Het stelt in de huidige omstandigheden geen probleem indien een stagerapport in 2020 niet binnen de drie maanden na afloop van het opleidingsjaar wordt ingediend. Ook noodzakelijke (covid-gerelateerde) wijzigingen moeten in de huidige omstandigheden niet vooraf via een wijziging van stageplan gemeld worden. Als u alternatief wordt ingezet binnen uw huidige stageplaats of als u bijvoorbeeld langer dan voorzien op een bepaalde stageplaats moet blijven, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de geldigheid van uw stageplan. De federale overheid heeft immers inmiddels mogelijk gemaakt om stageplannen die omwille van covid-19 afwijken van de vigerende federale erkenningscriteria, onder bepaalde voorwaarden via assimilatie te aanvaarden. Bij vragen die niet door uw (coördinerend) stagemeester kunnen worden beantwoord, kan u ons contacteren op het telefoonnummer 1700 of via artsen@vlaanderen.be. Naar dit mailadres kan u onder de huidige omstandigheden en tot nader bericht overigens ook uw (wijziging van) stageplan, uw stagerapport of uw erkenningsaanvraag overmaken (en dit bij voorkeur via 1 PDF-document). U hoeft uw aanvraag dan niet meer via post te versturen.
Geestelijke gezondheidszorgberoepen
- Klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen kunnen een visum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid verkrijgen na het behalen van het diploma van klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog.
- Als u daarna met succes een professionele stage volgt, kan u een erkenning in de klinische psychologie of in de klinische orthopedagogiek verkrijgen. Voor een bepaalde doelgroep van klinisch psychologen en klinische orthopedagogen geldt een vrijstelling van de professionele stage. Zij kunnen bijgevolg automatisch erkend worden na het verkrijgen van het visum.
Kinesitherapeuten
-
Kinesitherapeuten krijgen na het behalen van één van deze pdf bestandDiplomatitels kinesitherapeut (177 kB) automatisch een erkenning als kinesitherapeut. U hoeft die erkenning dus niet zelf aan te vragen.
-
Na uw erkenning krijgt u van de federale overheid uw visum automatisch opgestuurd.
-
Op basis van ervaring en bijkomende opleiding kunt u bij de overheid een erkenning aanvragen voor een specialisatie of zogenaamde 'bijzondere beroepsbekwaamheid', bijvoorbeeld in de pediatrische of neurologische kinesitherapie.
Verpleegkundigen
-
Als u een diploma als verpleegkundige behaalt, vraagt u zelf uw visum aan bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.
-
Er bestaat geen erkenning voor een verpleegkundige.
-
Op basis van ervaring of bijkomende opleiding kunt u bij de Vlaamse overheid wel een erkenning aanvragen voor een specialisatie, een zogenaamde 'bijzondere beroepstitel' of 'bijzondere beroepsbekwaamheid', bijvoorbeeld in de oncologie of de geriatrie.
Zorgkundige
-
Voor zorgkundigen bestaat er geen erkenning, maar wel een registratie.
-
Na uw opleiding en het behalen van uw certificaat als zorgkundige vraagt u een registratie aan bij de Vlaamse overheid.
-
Na uw registratie krijgt u uw visum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.
Paramedische beroepen
Automatische erkenning en visum op basis van diploma
Audicien, audioloog, diëtist, ergotherapeut, farmaceutisch-technisch assistent, logopedist, medisch laboratoriumtechnoloog, mondhygiënist, podoloog en technoloog medische beeldvorming
-
Voor deze docx bestandDiplomatitels paramedische beroepen (390 kB) van audicien, audioloog, diëtist, ergotherapeut, farmaceutisch-technisch assistent, logopedist, medisch laboratoriumtechnoloog, mondhygiënist, podoloog of technoloog medische beeldvorming, gebeurt de erkenning automatisch en hoeft u zelf geen erkenning aan te vragen. Meer uitleg over die automatische erkenning leest u hier.
-
Na uw erkenning krijgt u van de federale overheid uw visum opgestuurd.
Opgelet: indien u een diploma heeft van het afstudeerjaar 2017 of ouder en nog geen erkenning heeft, gelieve een aanvraag te doen via het e-loket!
Erkenning op basis van diploma aan te vragen bij de Vlaamse overheid
Ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer
Erkenning op basis van diploma aanvragen voor een ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer.
Orthoptist - optometrist
Erkenning op basis van diploma aanvragen voor een orthoptist-optometrist
Een voordeel op basis van verworven rechten
Medisch laboratoriumtechnoloog of orthoptist-optometrist
Wie vroeger al handelingen stelde als medisch laboratoriumtechnoloog of als orthoptist-optometrist, kan die in sommige gevallen blijven stellen door een voordeel op basis van verworven rechten in te dienen via het e-loket van Zorg en Gezondheid.
Vroedvrouwen
-
Als u een diploma hoger onderwijs als vroedvrouw behaalt, bent u automatisch erkend. U hoeft de erkenning niet aan te vragen en krijgt ze ook niet opgestuurd. Uw diploma is uw erkenning.
-
U moet wel nog zelf een visum aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.
Wegens de coronamaatregelen is onze dienstverlening voor erkenningsvragen van zorgberoepen aangepast. Wij kunnen alleen erkenningsaanvragen behandelen die via specifieke kanalen binnenkomen. Kijk hier wat dat voor uw beroep betekent.
Bel 1700, het nummer van de Vlaamse overheid, elke werkdag van 9 tot 19 uur (vanuit het buitenland, bel +32 2 553 1700).
Of stuur een e-mail.
Wat u moet doen, om met een buitenlands diploma een gezondheidszorgberoep uit te oefenen, hangt af van de vraag of uw diploma van binnen of buiten de Europese Economische Ruimte komt.