Webinars Oekraïne

Hier vindt u informatie over geplande webinars en de opname/presentatie van voorbije webinars. Die informatie kan u helpen om Oekraïense vluchtelingen preventieve zorg en hulp bij hun zorgvragen aan te bieden.

Toekomstige webinars

Webinar 30 mei 2022 - Aandacht voor het mentaal welzijn van vluchtelingen (10u30 - 12u)

Het Agentschap Integratie en Inburgering organiseert deze webinar samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, CGG Vlaams-Brabant Oost en Solentra.

Hoe kan je als welzijnswerker iemand ondersteunen die zijn land ontvluchtte, met de nodige psychosociale aandacht? 

Doelgroep

Welzijnswerkers (maatschappelijk werkers, OCMW-medewerkers, trajectbegeleiders ...)

Programma

  • Chris Noorduin (CGG Vlaams-Brabant Oost) legt uit welke impact oorlogsgeweld en vluchtervaringen hebben op een gezin. Wat doet vluchten met je zelfbeeld? En hoe gaan mensen om met rouw, ontheemding en ontworteling?
  • Psychologe Maryana Hnyp neemt ons mee in de Oekraïense cultuur. Ze vertelt onder meer over de noden van mensen uit Oekraïne en de gevoeligheden die bij hen leven. 
  • Geertui Serneels (Solentra) gaat ten slotte dieper in op jouw rol als welzijnswerker. Hoe herken je psychische noden en welke steun kan je geven?

Inschrijven via Microsoft Teams

Voorbije webinars

Webinar 10 mei 2022 - Algemene en financiële kader, de lokale organisatie, het ondersteuningsaanbod en medische aandachtspunten voor het preventieve zorgaanbod

In dit webinar informeerden we huisartsenkringen, zorgraden en lokale besturen over het algemene en financiële kader, de lokale organisatie, het ondersteuningsaanbod en medische aandachtspunten.

Webinar 5 mei 2022 - Organisatie van het preventief aanbod aan Oekraïense kinderen en jongeren voor zorgverleners

 Zorg en Gezondheid organiseerde dit webinar in de eerste plaats voor zorgverleners die werken bij de CLB, opgroeien en kinderartsen. Tijdens de webinar bespreken we het preventief aanbod aan Oekraïense kinderen:

Infosessie voor vrijwilligers: Aandacht voor mentaal welzijn van vluchtelingen en jezelf (25 april 2022)

Je land ontvluchten voor oorlogsgeweld is een heftige ervaring, die kan zorgen voor angst, stress, gevoelens van onrecht en machteloosheid… De verhalen van de mensen die jij begeleidt kunnen ook een impact hebben op je eigen gemoed. 

Het is niet altijd eenvoudig om het gesprek daarover aan te gaan of om met de emoties om te gaan. Wat zeg je wel, wat zeg je niet? Hoe geef je ruimte om mensen hun verhaal te laten doen en hoe bewaak je daarbij je eigen grenzen? Naar wie kan je doorverwijzen en bij wie kan je zelf terecht?

Het Agentschap Integratie en Inburgering gaf tijdens deze webinar tips om zorg te dragen voor zowel je eigen mentale welzijn als dat van wie je begeleidt. Je komt meer te weten over de balans in het leven van een vluchteling, hoe spanning zich uit en wat jij binnen je rol als vrijwilliger kan doen om iemand te ondersteunen. Je doet misschien al meer dan je denkt!

Naar de PPT van de webinar: pdf bestandWebinar - Aandacht voor mentaal welzijn van vluchtelingen en jezelf (25 april 2022) (1.42 MB)

Infosessie Domus Medica aan huisartsenkringen (21 april 2022)

Het is belangrijk dat in de eerste lijn een preventief zorgaanbod wordt aangeboden en dat zowel de ontheemden als de betrokken actoren weten waar ze terecht kunnen voor vaccinatie en TBC-screening. 

De huisartsenkringen hebben de opdracht opgepikt en zijn zich alvast aan het organiseren, veelal in samenwerking met de zorgraden en lokale besturen. Donderdag 21 april werden de huisartsenkringen uitgebreid geïnformeerd in een infosessie die via deze link opnieuw bekeken kan worden.  Of bekijk de pdf bestandPresentatie infosessie voor huisartsenkringen (21 april) (334 kB)

De huisartsenvereniging licht er samen met Zorg en Gezondheid samenwerking toe tussen lokale besturen, zorgraden en huisartsen(kringen) voor de organisatie van het medisch aanbod aan oorlogsvluchtelingen en de voorziene financiering.

Webinar 5 april 2022 - Gezondheidsrisico’s van en preventief zorgaanbod voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen

In dit webinar van het Agentschap Zorg en Gezondheid voor zorgverleners overlopen we welke gezondheidsrisco’s oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne lopen, welk preventief gezondheidsaanbod zij het best krijgen en hoe dit kan georganiseerd worden.

Webinar voor gastgezinnen - Aandacht voor het mentaal welzijn van je gasten én jezelf (5 april 2022)

Je land ontvluchten voor oorlogsgeweld is een heftige ervaring, die kan zorgen voor angst, stress, gevoelens van onrecht en machteloosheid. De verhalen van je gast(en) kunnen ook een impact hebben op je eigen gemoed of dat van je gezinsleden.

Het is niet altijd eenvoudig om het gesprek daarover aan te gaan of om met die emoties om te gaan. Wat zeg je wel, wat zeg je niet? Hoe geef je ruimte om mensen hun verhaal te laten doen en hoe bewaak je daarbij je eigen grenzen? Naar wie kan je doorverwijzen en bij wie kan je zelf terecht? 

Het Agentschap Integratie en Inburgering gaf tijdens een webinar op dinsdag 5 april tips om zorg te dragen voor het mentale welzijn van jezelf en je huisgenoten.

Je kan de opname van het webinar (her)bekijken op de website van het Agentschap Integratie en Inburgering.