Wanneer en waar testen op COVID-19?

Wanneer moet ik me laten testen op COVID-19?
 1. Laat je meteen testen als je deze symptomen hebt: 
  • hoest, benauwdheid/kortademigheid, pijn aan de borst, smaak- of geurverlies
  • minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid; verkoudheidsverschijnselen, waterige diarree, verwardheid of een plotse val.
 2. Laat je testen als je een risicovol contact had met een besmet persoon (bv. langer dan 15 minuten en op minder dan 1,5 meter contact). Je laat je meteen een eerste keer testen op de eerste dag van je quarantaine. Laat je nog een tweede keer testen 7 dagen na je laatste contact met de besmette persoon. 
  • uitzondering: Ben je volledig gevaccineerd, dan moet je je enkel laten testen op dag 1. Is het testresultaat negatief, dan moet je geen tweede test laten doen en moet je niet in quarantaine. Weiger je de test op dag 1,  dan moet je wel een quarantaine van tien dagen respecteren.
 3. Als je een "rood scherm" krijgt op je app Coronalert (ook dat betekent dat je een risicovol contact had met een besmet persoon). Je laat je meteen testen, en nog een tweede keer 7 dagen na je laatste contact met de besmette persoon. De app zegt je wanneer dat was.  
  • uitzondering: Ben je volledig gevaccineerd, dan moet je je enkel laten testen op dag 1. Is het testresultaat negatief, dan moet je geen tweede test laten doen en moet je niet in quarantaine. Weiger je de test op dag 1,  dan moet je wel een quarantaine van tien dagen respecteren.
 4. Als je terugkeert van een buitenlandse reis (een rode zone). Je vult het "passenger locator form" in. (situatie geldig vanaf 1 juli 2021)
  • Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd? Dan laat je je, na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone, testen op dag 1 of 2 of max. 72u voor terugkeer.  Is het testresultaat negatief, dan moet je niet in quarantaine.
  • Ben je volledig gevaccineerd en beschik je over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledige vaccinatie (+ 2 weken)? Dan moet je je niet laten testen en moet je niet in quarantaine. 
 5. Als je terugkeert van een buitenlandse reis (een zone met een heel hoog risico: 'variants of concern'). Je vult het "passenger locator form" in.  Iedereen (gevaccineerd of niet gevaccineerd) die terugkeert uit zo een zone:
  • moet verplicht 10 dagen in quarantaine met PCR-test op dag 1 en dag 7.
  • Deze verplichting geldt dus ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die niet binnen Europa verspreid mogen worden.

 6. Als je op reis vertrekt en nog niet volledig gevaccineerd bent, is het mogelijk dat je je nog moet laten testen. Check op https://reopen.europa.eu/nl of https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen de voorwaarden van je land van bestemming
Hoe en waar laat je je testen?
 1. Heb je symptomen? Bel naar je huisarts. Je huisarts schrijft een test voor een geeft je een voorschrift of een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum ("test- en triagecentrum").
 2. Je wordt gebeld of bezocht door het contactonderzoek (02 214 19 19) omdat je contact hebt gehad met een besmet persoon. Het contactonderzoek sms't je een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum
  • Contact gehad met een besmet persoon maar geen telefoon van het contactonderzoek? Raadpleeg je huisarts. 
 3. Je krijgt een rood scherm op je app coronalert: bel naar het contactonderzoek op 02 214 19 19. Het contactonderzoek geeft je een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum
 4. Je keert terug uit een rode zone in het buitenland: vul het terugkeerformulier en de zelfbeoordeling in.
 5. Je hebt een test nodig om op reis te vertrekken: je kan zelf een code aanvragen via https://www.mijngezondheid.belgie.be/#/. Met deze code kan je een afspraak maken in een testcentrum

wanneer testen
Herken de symptomen
symtomen van COVID
Affiche - resultaten raadplegen
affiche mijngezondheid.be
Raadpleeg je resultaat

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een "PCR-test", die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test. Sinds eind 2020 zijn er ook "antigeentesten" beschikbaar, die meten de aanwezigheid van antigeen en geven een sneller maar minder betrouwbaar resultaat dan de PCR-tests. 

Testen op COVID-19 in residentiële zorgvoorzieningen

Alle woonzorgcentra en andere zorgvoorzieningen ontvangen testmateriaal om hun personeel of bewoners/patiënten te testen. 

 • Een arts kan een test voorschrijven voor individuele bewoners en medewerkers. 
 • vanaf 1 bevestigd positieve bewoner of medewerker kan/kunnen de medisch verantwoordelijke(n) van een zorgvoorziening beslissen om over te gaan tot een bredere testing van andere bewoners en/of medewerkers;
 • woonzorgcentra kunnen preventief hun medewerkers laten testen.