Wanneer en waar testen op COVID-19?

Wanneer moet ik me laten testen op COVID-19?

Laat je steeds testen als je symptomen hebt.

Soms moet je je nog laten testen om op reis te gaan of bij terugkeer van een reis buiten Europa. Raadpleeg hiervoor de website van Buitenlandse zaken.

Bij symptomen

Laat je meteen testen als je deze symptomen hebt: 

  • hoest, benauwdheid/kortademigheid, pijn aan de borst, smaak- of geurverlies
  • minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid; verkoudheidsverschijnselen, waterige diarree, verwardheid of een plotse val.

Bij milde symptomen o.a. hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak-of reukverlies kan je een zelfevaluatie doen. Je vult er een vragenlijst in om in te schatten of een test voor corona (COVID-19) zinvol is. Bij milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken waarmee je een afspraak kan maken om een coronatest te laten afnemen bij een testcentrum, labo of apotheker. In deze apotheken kan je een snelle antigeentests laten afnemen

Heb je ergere symptomen of ben je een risicopersoon (bv. zwangere vrouwen, mensen met diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, ...)? Bel naar je huisarts. Je huisarts beoordeelt je situatie en kan ook een test afnemen of voorschrijven. Je krijgt dan een code waarmee je een afspraak kan maken in een testcentrum of labo.

Bij terugkeer uit het buitenland

Als je terugkeert van een buitenlandse reis moet je je laten testen afhankelijk van het land van herkomst (binnen of buiten de Europese unie) en je vaccinatiestatus. Zie https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ voor de laatste richtlijnen hierover. 

Bij vertrek op reis

Als je op reis vertrekt en nog niet volledig gevaccineerd bent, is het mogelijk dat je je nog moet laten testen. Check op https://reopen.europa.eu/nl of https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen de voorwaarden van je land van bestemming
Testen om op reis te gaan zijn steeds betalend.
Indien een sneltest volstaat kan u hiervoor in de apotheek terecht.
Voor een PCR-test gaat u bij voorkeur langs in een privé-labo. Sommige testcentra voorzien ook de mogelijkheid om reizigers te testen; check hiervoor hun website.
Je kan zelf een testcode voor reizigerstesten aanvragen op Mijn Gezondheid | eHealth (belgie.be).

Rechtstreekse link naar de verschillende tools:
www.mijncoronatest.be

Herken de symptomen
symtomen van COVID
Affiche - resultaten raadplegen
affiche mijngezondheid.be
Raadpleeg je resultaat

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een "PCR-test", die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test. Sinds eind 2020 zijn er ook "antigeentesten" beschikbaar, die meten de aanwezigheid van antigeen en geven een sneller maar minder betrouwbaar resultaat dan de PCR-tests.