Wanneer en waar testen op COVID-19?

Wie moet zich wanneer laten testen op COVID-19?
 1. Laat je meteen testen als je deze symptomen hebt: 
  • hoest, benauwdheid/kortademigheid, pijn aan de borst, smaak- of geurverlies
  • minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid; verkoudheidsverschijnselen, waterige diarree, verwardheid of een plotse val.
 2. Laat je testen als je een risicovol contact had met een besmet persoon (bv. langer dan 15 minuten en op minder dan 1,5 meter contact). Je laat je meteen een eerste keer testen op de eerste dag van je quarantaine. Laat je nog een tweede keer testen 7 dagen na je laatste contact met de besmette persoon. 
 3. Als je een "rood scherm" krijgt op je app Coronalert (ook dat betekent dat je een risicovol contact had met een besmet persoon). Je laat je meteen testen, en nog een tweede keer 7 dagen na je laatste contact met de besmette persoon. De app zegt je wanneer dat was.  
 4. Als je terugkeert van een buitenlandse reis naar een rode zone. Na elk verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone laat je je testen op dag 1 en op dag 7 na de dag van aankomst in België. Ook quarantaine is verplicht. Je vult het "passenger locator form" in.  
Hoe en waar laat je je testen?
 1. Heb je symptomen? Bel naar je huisarts. Je huisarts schrijft een test voor een geeft je een voorschrift of een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum ("test- en triagecentrum").
 2. Je wordt gebeld of bezocht door het contactonderzoek (02 214 19 19) omdat je contact hebt gehad met een besmet persoon. Het contactonderzoek sms't je een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum
  • Contact gehad met een besmet persoon maar geen telefoon van het contactonderzoek? Raadpleeg je huisarts. 
 3. Je krijgt een rood scherm op je app coronalert: bel naar het contactonderzoek op 02 214 19 19. Het contactonderzoek geeft je een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum
 4. Je keert terug uit een rode zone in het buitenland: vul het terugkeerformulier en de zelfbeoordeling in. Is je risico op besmetting hoog, dan ontvang je een sms met een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum
wanneer testen
Herken de symptomen
symtomen van COVID
Maak een afspraak voor een test

Ga om je te laten testen naar een testcentrum i.p.v. naar de huisarts.

Maak op voorhand een reservatie

Je hebt een voorschrift van je arts nodig of een code van 16 cijfers. Die krijg je van je arts of van het contactonderzoek per sms. 

Raadpleeg je resultaat
Affiche - resultaten raadplegen
affiche mijngezondheid.be

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een "PCR-test", die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test. Sinds eind 2020 zijn er ook "sneltesten" beschikbaar, die meten de aanwezigheid van antigeenstoffen en geven een sneller maar minder betrouwbaar resultaat dan de PCR-tests. De Vlaamse en federale overheid hebben dergelijke sneltesten aangekocht. Deze sneltesten gebruiken is aan een aantal voorwaarden onderworpen. 

Testen op COVID-19 in residentiële zorgvoorzieningen

Alle woonzorgcentra en andere zorgvoorzieningen ontvangen testmateriaal om hun personeel of bewoners/patiënten te testen. 

 • Een arts kan een test voorschrijven voor individuele bewoners en medewerkers. 
 • vanaf 1 bevestigd positieve bewoner of medewerker kan/kunnen de medisch verantwoordelijke(n) van een zorgvoorziening beslissen om over te gaan tot een bredere testing van andere bewoners en/of medewerkers;
 • woonzorgcentra kunnen preventief hun medewerkers laten testen.