Vaccinatie tegen meningokokken ACWY

Meningokokkeninfecties van serogroep W in Nederland – aanpassing vaccinatieprogramma (1 oktober 2018)

In Nederland was er het laatste jaar een sterke stijging van meningokokkeninfecties van serogroep W met een hoge sterfte. Meningokokken kunnen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Tot nu toe werden kinderen op de leeftijd van 1 jaar gevaccineerd tegen meningokokken van serogroep  C, net zoals in Vlaanderen. Omwille van de stijging door serogroep W heeft men in Nederland beslist het vaccin tegen serogroep C te vervangen door een combinatievaccin tegen de serogroepen A, C, W en Y. In mei werd hiermee gestart. Vanaf 1 oktober worden ook andere kinderen uitgenodigd voor vaccinatie, namelijk kinderen die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden. In 2019 worden ook de jongeren van 14 tot 19 jaar hiervoor uitgenodigd. In Nederland zijn het de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) die de kinderen uitnodigen en vaccineren.

In Vlaanderen zien we (nog) geen sterke stijging van deze serogroep, maar we volgen de situatie van nabij op. Voorlopig wordt verder gevaccineerd met het vaccin tegen meningokokken van serogroep C op de leeftijd van 15 maanden.

  • Voor jongeren die in Nederland naar school gaan en tot de leeftijdsgroepen behoren die vaccinatie aangeboden krijgen, raden wij aan zich ook te laten vaccineren. Deze vaccins kunnen op voorschrift aangekocht worden in de apotheek. Het gaat om de vaccins Nimenrix® of Menveo®.
  • Jongeren die in Nederland wonen en hier naar school gaan zullen door hun GGD uitgenodigd worden zich in Nederland te laten vaccineren en gaan best op dit voorstel in.