Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Vaccinatie tegen HPV is opgenomen in het basisvaccinatieschema:
Leeftijd | Type vaccin | Merknaam |
---|---|---|
12 jaar | HPV (types 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 en 58) | Gardasil 9 |
12 jaar (6 maanden na eerste prik) | HPV (types 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 en 58) | Gardasil 9 |
In België zijn twee vaccins tegen baarmoederhalskanker op de markt:
Beide vaccins bevatten de componenten tegen HPV types 16 en 18. Die types zijn de meest frequente oorzaak van baarmoederhalsletsels die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. Deze types zijn betrokken bij ongeveer 74% van de baarmoederhalskankers in Europa. Daarnaast zijn deze types ook betrokken bij andere kankers zoals ano-genitale kankers en hoofd-en nekkankers.
Gardasil 9® bevat naast componenten tegen type 16 en 18 ook componenten tegen 5 bijkomende oncogene types 31, 33, 45, 52 en 58. Deze types kunnen ook baarmoederhalsletsels veroorzaken die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden, maar komen minder vaak voor. Deze 7 oncogene types zijn betrokken bij ongeveer 90 % van de gevallen van baarmoederhalskanker in Europa. Daarnaast beschermt dit vaccin ook tegen andere kankers zoals ano-genitale kankers en hoofd-en nekkankers.
Behalve componenten tegen oncogene HPV-types is het vaccin Gardasil 9® ook gericht tegen de types 6 en 11 die ongeveer 90% van de genitale wratten (condylomata accuminata) veroorzaken.
Volledige vaccinatie gebeurt voor beide vaccins volgens volgend schema: 0 en 6 maand voor meisjes en jongens vanaf 9 jaar en jonger dan 15 jaar.
Er zijn geen gegevens gekend over "gemengde schema's" waarin beide vaccins tegen HPV minstens eenmaal gebruikt worden.
Meisjes en jongens die immuungecompromiteerd zijn moeten wel nog drie vaccins krijgen in een 0, 1, 6 of 0, 2, 6 maand schema al naargelang het gebruikte vaccin. Hetzelfde geldt voor jongeren vanaf 15 jaar.
Voor meisjes die niet in aanmerking komen voor de gratis vaccinatie of die opteren voor een ander vaccin dan het gratis aangeboden vaccin is er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien via de mutualiteit (RIZIV). De vaccins moeten in dat geval zelf aangekocht worden in de apotheek, op voorschrift van een arts. Vaccinatie gebeurt in dat geval door een arts, en niet door het CLB. Voor jongens is er geen gedeeltelijke terugbetaling voorzien via het (RIZIV). Sommige mutualiteiten voorzien wel een gedeeltelijke terugbetaling via de aanvullende verzekering.
De terugbetaling geldt voor alle meisjes van 12 tot en met 18 jaar. Meisjes die ouder zijn en al een eerste vaccin kregen vóór hun 19de verjaardag, komen ook in aanmerking voor terugbetaling. Zowel Cervarix® als Gardasil 9® worden terugbetaald.
De voorschrijvende arts moet de nodige bijkomende informatie op het voorschrift vermelden. Voor terugbetaling via het RIZIV moet de arts voor de tweede en derde dosis de vorige vaccinatiedatums vermelden. Een gewone verzekerde betaalt dan nog 12,10 euro remgeld per vaccin; voor wie een verhoogde tegemoetkoming krijgt, bedraagt het remgeld 8,00 euro per vaccin.
De terugbetalingsregel is een beslissing van de federale overheid. Voor vragen over de terugbetaling neemt u best contact op met de bevoegde dienst via 02 739 71 11 of via e-mail gvss.secr-algdirgen@riziv.fgov.be.
Voor jongens gelden deze terugbetalingsregels niet. Voor hen betaalt de mutualiteit soms een deeltje terug in het kader van de aanvulde verzekering.
De laatste tijd circuleren er allerhande verhalen over mogelijke nevenwerkingen van het HPV-vaccin. Vanuit de overheid en de Vlaamse Vaccinatiekoepel vinden we het daarom belangrijk om de feiten op een rijtje te zetten.
Vanuit deze visie werd een infobrief opgesteld.
pdf bestandBrief HPV vaccinatie veiligheid 20171003 (810 kB)