Testcentra in Vlaanderen breiden testafnamecapaciteit fors uit

  • 2 december 2020

Wie zich moet laten testen op COVID-19, kan daarvoor een afspraak maken in een zogeheten test- en triagecentrum. Zo zorgen deze centra ervoor dat de individuele huisartsenpraktijken niet overbelast geraken door testafnames. De huisartsenkringen, die deze testcentra organiseren, zijn er de voorbije weken in geslaagd de capaciteit van deze centra meer dan te verdubbelen. De 70 testcentra in Vlaanderen zijn momenteel in staat zo’n 23.000 tests per dag af te nemen mocht dat nodig zijn.

De Vlaamse Regering besliste eind oktober om de test- en triagecentra extra middelen te geven om hun testafnamecapaciteit verder te zetten en uit te breiden. Daarvoor werd in totaal 2,5 miljoen vrijgemaakt. Huisartsenkringen konden een subsidie krijgen voor niet alleen de uitbatings- en infrastructuurkosten van de test- en triagecentra, maar ook voor het aanstellen van een test- en triagemanager. Die manager staat in voor de hele organisatie van zo’n testcentrum, van de logistiek tot de personeelsinzet.

In ruil werd aan de huisartsenkringen gevraagd om minstens één test- en triagecentrum per 100.000 inwoners te installeren en zich te engageren om minstens een testcapaciteit van 350 afnames per 100.000 inwoners per dag te voorzien. Dat zou neerkomen op zo’n 20.000 testafnames per dag of een verdubbeling van de 10.000 testen per dag die ze in september deden.

De huisartsenkringen zijn daar meer dan in geslaagd. In samenwerking met en met personeelsondersteuning van lokale besturen, diensten voor thuisverpleging, zorgraden en ziekenhuizen baten zij momenteel 70 testcentra uit. Die centra kunnen in totaal 23.000 testen per dag afnemen. Met de dalende besmettingscijfers is die afnamecapaciteit momenteel niet volledig nodig. Ze is nu wel beschikbaar wanneer weer meer mensen zonder symptomen zich laten testen omdat ze contact hadden met een besmet persoon of terugkeren uit een rode zone of wanneer een nieuwe opstoot van COVID-19 zich zou voordoen.

Dr. Inge Dieryckx van de huisartsenkring HABO (Brugge en Omgeving): “We hebben de testcapaciteit in onze test- en triagecentra in Brugge en Knokke-Heist verdubbeld de voorbije weken en kunnen zo 1100 testen per dag afnemen. ‘Huisarstenkringen nemen hierin het voortouw en zorgen er zo mee voor dat er voldoende afnamecapaciteit is, dat die efficiënt wordt ingezet en dat de individuele huisarts ontlast wordt en zijn praktijk covid-vrij blijft.’ Momenteel zitten we helemaal niet aan ons maximale aantal testen per dag, maar we zien dat de vraag naar testen de voorbije dagen wel weer stijgt nu ook mensen zonder symptomen zich opnieuw laten testen”.

Testen op afspraak

Wie zich wil laten testen in een testcentrum, maakt eerst online een afspraak. Dit kan via MijnGezondheid.be, waar je een centrum in je buurt kan zoeken op basis van postcode of gemeente. Om een afspraak te kunnen maken in een testcentrum heb je steeds een testcode nodig van 16 cijfers. 

  • Wie symptomen heeft van COVID-19, belt eerst naar zijn huisarts om een voorschrift voor een test met code te krijgen.
  • Mensen zonder symptomen die een risicovol contact hadden met een besmet persoon worden opgebeld via het contact tracing center en krijgen een code via sms, waarmee ze 7 dagen na het risicovol contact een afspraak kunnen maken
  • Wie een rood scherm krijgt op de app Coronalert, neemt contact op met zijn huisarts (indien symptomen) of met het contactonderzoek (op 02 214 19 19) om een testcode te krijgen. 
  • Wie terugkeert uit een rode zone en in het PLF aangeeft daar risicovolle contacten te hebben gehad, krijgt een sms met een testcode.