Scabiës (schurft), collectieve infectie

Scabiës (schurft) is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de scabiësmijt. De allergische reactie op de mijt geeft jeuk als belangrijkste klacht en andere verschijnselen zoals blaasjes, roodheid en schilfering. De scabiësmijt heeft een voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam: de handpalm en de huid tussen de vingers, de pols, de elleboog, de borst, de buik, de schoudergordel, de voet en de geslachtsdelen. De jeuk kan echter over het hele lichaam optreden en is vaak 's nachts, als het warm is, het hevigst.

Een besmetting kan plaatsvinden door langdurig (10-15 min) of regelmatig, intensief huidcontact met iemand die scabiës heeft.

  • Verwekker: scabiësmijt
  • Incubatieperiode: 2 tot 6 weken

Meldingsplicht

  • Scabiës is verplicht te melden aan Zorg en Gezondheid bij meer dan één geval. Gevallen in een gezin en solitaire gevallen moeten niet gemeld worden.
  • Waarom melden: De behandeling van een collectieve scabiës (meer dan één geval) vereist een gecoördineerde aanpak. Collectieve infecties kunnen zich voordoen in bv. scholen, internaten, woon- en zorgcentra….

Download

Criteria

Epidemiologische criteria              

contact met een bevestigd geval

Criteria voor laboratoriumconfirmatie

aantonen van Sarcoptes scabiei var hominis en/of de eieren in schraapsels huidletsels

Gevalsdefinitie

Waarschijnlijk

patiënt met klinisch compatibel beeld EN epidemiologische criteria

Bevestigd

patiënt met klinisch compatibel beeld EN laboratoriumconfirmatie

Over dit onderwerp