Regels m.b.t. bezoek niet aangepast

  • 16 april 2020

De woonzorgcentra en andere voorzieningen zijn als eerste in lockdown geplaatst door de Vlaamse Regering. Bezoek is dus niet mogelijk. En dat blijft zo – wij passen die regels nu niet aan. Hoe moeilijk dat ook is voor de mensen die er verblijven en hun familie.

Het welzijn van de mensen in de woonzorgcentra en andere voorzieningen waar kwetsbare mensen verblijven, is voor ons allemaal een belangrijke bezorgdheid. De veiligheidsraad heeft daarop terecht gewezen gisteren. Het is ook een van de punten uit ons 10-puntenplan van vorige week. We worstelen allemaal met dat dilemma tussen volksgezondheid en welzijn. En met de vraag hoe we op een bepaald ogenblik ook opnieuw bezoek toelaten.

De Vlaamse taskforce zal nu het overleg starten met de verschillende sectoren om na te gaan vanaf wanneer dit opnieuw zal kunnen. En vooral over de vraag op welke manier dit dan kan gebeuren, in alle veiligheid voor iedereen die betrokken is.

Voor een sector die zo’n zware weken achter de rug heeft, en ook nog voor de boeg heeft, is het belangrijk dat we hen perspectief geven. Zowel aan wie er werkt als aan wie er verblijft. En we moeten dat doen op een duidelijke en haalbare manier. Dat is wel het minste wat zij verdienen, na alle inspanningen die we aan hen gevraagd hebben.