Procesbegeleiding preventie voor de setting Zorg en Welzijn

De Vlaamse overheid wil procesbegeleiders ter beschikking stellen om voorzieningen te helpen bij het opstarten of versterken van een duurzaam preventiebeleid voor de cliënten in de voorzieningen. Het project start in de Vlaamse woonzorgcentra voor de thema’s mondzorg, val– en fractuurpreventie, ondervoeding & psychofarmaca. De procesbegeleider zal het woonzorgcentrum ondersteunen gedurende minimum 2 jaar bij het implementeren van een preventiemethodiek voor één van de 4 thema’s. De methodiek bestaat uit een draaiboek en bijhorende materialen en kan je gratis downloaden. Zo kunnen WZC die dit wensen ook zonder procesbegeleiders aan de slag.

Bekijk hier de draaiboeken per thema:

Heb je als woonzorgcentrum interesse bij de begeleiding van een procesbegeleider, raadpleeg de informatie op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Momenteel hebben 261 voorzieningen zich ingeschreven voor het project procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra.

Dit project loopt tot 31 december 2023. Woonzorgcentra kunnen zich nog voor alle thema’s inschrijven tot en met 31 december 2021. Procesbegeleidingen die gestart zijn of starten in 2021 kunnen afgewerkt worden tot ten laatste 31 december 2023. Indien je inschrijving als WZC is goedgekeurd, garanderen we dat het traject kan beëindigd worden mits dit binnen de 65 contacturen valt.

Inschrijvingen worden bekeken afhankelijk van beschikbaarheid en regio. Wegens groot succes en afhankelijk van de beschikbaarheid van procesbegeleiders kan er geen zekerheid geboden worden over de timing wanneer het traject procesbegeleiding kan gestart worden.

Voor enkele regio’s en thema’s is er een specifieke wachtlijst:

  • Mondgezondheid: woonzorgcentra uit de volgende regio’s komen op een wachtlijst terecht:
    • West-Vlaanderen: regio Wingene en Ieper
    • Oost-Vlaanderen: regio Deinze, Aspelare en Wetteren
    • Vlaams-Brabant: regio Asse, Halle en Heikruis
    • Limburg: regio Lummen
  • Psychofarmaca: woonzorgcentra uit de provincie West-Vlaanderen komen op een wachtlijst terecht

Voor de thema’s ondervoeding en val- en fractuurpreventie zijn er geen specifieke wachtlijsten.

Stuurgroep

Om dit project in goede banen te leiden werd er een stuurgroep opgericht die sinds 2018 maandelijks samenkomt. Het resultaat van deze vergaderingen zijn afspraken die werden voorgelegd aan de Vlaamse Regering in de vorm van een ministerieel besluit.

Op zoek naar procesbegeleiders

De partnerorganisaties zijn nog op zoek naar procesbegeleiders voor de thema’s mondgezondheid en ondervoeding. De vacature, voorwaarden en meer informatie over de opdrachten van de procesbegeleider is te vinden op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Voor het thema val- en fractuupreventie zijn er voldoende procesbegeleiders en is er een wervingsstop. De procesbegeleidders voor het thema psychofarmaca worden voorzien via een partnerschap met de preventiewerkers, middelen binnen de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG).

Samenwerking

Dit project is een samenwerking tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid, de partnerorganisatie voor alcohol, drugs, psychoactieve medicatie en andere verslavingen, de partnerorganisatie voor val- en fractuurpreventie, de partnerorganisatie preventieve mondgezondheid, de partnerorganisatie voeding, beweging, sedentair gedrag en ondervoeding, de Vlaamse Logo’s en de koepels Zorgnet-Icuro, Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) & Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO).

Meer informatie

Met vragen kan je terecht bij volgende contactpersonen: