Testen, isoleren en quarantaine

Laat je altijd meteen testen op COVID-19 als je symptomen hebt. Ook wie contact gehad heeft met een besmet persoon,  kan zich laten testen. Met symptomen bel je naar je huisarts, zonder symptomen maak je zelf een afspraak in een testcentrum. Soms gebruiken we een sneltest

Een testcentrum ofwel afnamecentrum heeft als doel om testen af te nemen bij patiënten die zijn doorverwezen door een arts of een contactonderzoeker. 

Een triagecentrum heeft als doel om patiënten met mogelijk COVID-19 fysiek te onderzoeken, overbelasting in huisartsenpraktijken of spoeddiensten te voorkomen en zo besmetting van andere patiënten te vermijden.

Wie besmet is met COVID-19, moet in isolatie blijven. Wie contact had met een besmet persoon, moet thuis in quarantaine blijven. Ook als je je niet ziek voelt, moet je in isolatie of quarantaine blljven. 

Alternatieve testinitiatieven kunnen worden opgericht in geval van onvoldoende plaatselijke capaciteit of voor ontlasting van de reguliere test- en triagecentra van de huisartsen. Het basisprincipe is dus dat ze complementair zijn aan de bestaande centra.