Naar inhoud
Vlaanderen
Zorg-en-gezondheid.be
Zoeken
Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Navigatie>
Zoeken
Over ons
Voor burgers
Zoeken
Per domein
Procedures
Publicaties en documenten
Cijfers
Nieuws
Beleid
Eerste lijn
Geestelijke gezondheidszorg
Gezondheidszorgberoepen
Ouderenzorg
Thuiszorg
Ziekenvervoer
Infectieziekten en vaccinaties
Palliatieve zorg
Preventie
Revalidatie
Vlaamse sociale bescherming
Ziekenhuizen
Home
Per domein
Infectieziekten en vaccinaties
Coronavirus
Uitbraak coronavirus COVID-19
Nieuws over COVID-19
Nieuws over het coronavirus COVID-19
Gezondheidsprofessionals vinden
algemene richtlijnen over COVID-19 op de website van Sciensano
. Op de pagina's van Zorg en Gezondheid staan
concrete richtlijnen voor Vlaamse zorgprofessionals
.
Voor het algemene publiek is de website
www.info-coronavirus.be
opgericht. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen ook bellen naar het federale callcenter op 0800 14689.
Contactonderzoek in cijfers
15 januari 2021 -
Cijfers over het bereik van contactonderzoek in Vlaanderen vindt hier u vanaf nu elke vrijdag
Vlaamse Regering keurt uitvoeringsbesluit inzake naleving quarantaineplicht goed
8 januari 2021 -
Het uitvoeringsbesluit dat uitvoering moet geven aan het nieuwe decreet inzake preventieve gezondheidsbeleid en de organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek geeft de mogelijkheid aan lokale besturen om effectief controle te doen op het naleven van de quarantaineplicht. Minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke is tevreden dat de Vlaamse Regering het besluit heeft goedgekeurd nu het advies van de Vlaamse Toezichtscommissie binnen is: ‘Lokale besturen zullen weten wie, waar en voor hoe lang in tijdelijke quarantaine moet. De burgemeesters krijgen dus een extra instrument in handen om de COVID-19 epidemie op hun grondgebied te bestrijden.’
Coronalert werkt vanaf 6 januari samen met corona-apps van andere EU-landen
6 januari 2021 -
De app Coroalert kan nu ook meldingen over besmette personen delen en ontvangen van de corona-apps van een aantal andere EU-landen, waaronder Duitsland, Spanje en Nederland.
Verdere verdeling van de vaccinatie in Vlaamse woonzorgcentra
31 december 2020 -
De meeste ziekenhuizen zullen hun eerste vaccins ontvangen op 4, 5 en 6 januari. Nadat ze een dag gebruiken voor de ontdooiing van de vaccins, kunnen ze vanaf 6 januari beginnen te leveren aan de woonzorgcentra. In de opstartweek zullen zij elke dag ongeveer 1 woonzorgcentrum per dag laten beleveren, zodat tegen 10 januari 42 woonzorgcentra hun bewoners gevaccineerd hebben.
Verplichte quarantaine en test na verblijf in rode zone
31 december 2020 -
De federale regering en de deelstaten hebben de reisregels aangescherpt. De verstrengingen gebeuren om te vermijden dat reizigers besmettingen invoeren en om de mogelijke verspreiding van de nieuwe...
Vlaams contactonderzoek ruim helft goedkoper dan maximaal voorzien
10 december 2020 -
Het contactonderzoek in Vlaanderen heeft van mei tot november ongeveer 44 miljoen euro gekost. Dat is ruim de helft minder dan de 101 miljoen die maximaal voorzien was voor deze periode. Tot nu toe heeft het contactonderzoek bijna 400.000 personen succesvol telefonisch gecontacteerd, vaak na meerdere pogingen, en zo’n 45.000 huisbezoeken gedaan. Het contactonderzoek bereikt besmette personen en hun contactpersonen zeer volledig en vooral zeer snel, zodat mensen met een hoger risico om besmet te zijn, snel in quarantaine kunnen gaan en zich kunnen laten testen.
Vaccinatiestrategie geeft voorrang aan woonzorgcentra
3 december 2020 -
De interministeriële conferentie stelde vandaag de vaccinatiestrategie voor ons land voor. De strategie bepaalt de volgorde van doelgroepen voor vaccinatie. Het tempo waarmee die doelgroepen gevaccineerd worden, zal bepaald worden door de snelheid waarmee vaccins geleverd worden. De eerste vaccins zullen voor bewoners en personeel in de woonzorgcentra zijn, daarna volgen de andere residentiële zorgvoorzieningen voor kwetsbare personen, de zorgverleners in de ziekenhuizen en de eerste lijn. De eerste vaccins worden al begin januari verwacht, maar in nog beperkte hoeveelheden. Pas in een latere fase zullen er voldoende vaccins beschikbaar zijn om breed en ook bij niet-prioritaire doelgroepen te vaccineren.
Testcentra in Vlaanderen breiden testafnamecapaciteit fors uit
2 december 2020 -
Wie zich moet laten testen op COVID-19, kan daarvoor een afspraak maken in een zogeheten test- en triagecentrum. Zo zorgen deze centra ervoor dat de individuele huisartsenpraktijken niet overbelast geraken door testafnames. De huisartsenkringen, die deze testcentra organiseren, zijn er de voorbije weken in geslaagd de capaciteit van deze centra meer dan te verdubbelen. De 70 testcentra in Vlaanderen zijn momenteel in staat zo’n 23.000 tests per dag af te nemen mocht dat nodig zijn.
De inzet van sneltesten in de nationale teststrategie
25 november 2020 -
De Task Force Testing verduidelijkt de strategie over hoe de verschillende soorten testen, PVR-testen en sneltesten, worden ingezet. De PCR-test blijft de gouden standaard. De sneltest en zullen in eerste plaats ingezet worden bij mensen met symptomen en bij bepaalde uitbraken.
Sociaal akkoord zorg- en welzijnssector met maatregelen vanaf 1 januari 2021
24 november 2020 -
De Vlaamse regering heeft samen met de sociale partners een kaderakkoord (VIA 6 voor de periode 2021-2025) bereikt dat de Vlaamse zorgsector meer kracht geeft. Voor het totale pakket aan maatregelen is door de Vlaamse Regering met onmiddellijke ingang vanaf 1 januari 2021 een budget van 577 miljoen euro vrijgemaakt voor koopkracht, kwaliteitsmaatregelen en extra personeel. Vlaams minister Beke maakte dit vandaag bekend met onderstaand persbericht.
Vlaamse woonzorgcentra krijgen elk 50 sneltesten
20 november 2020 -
De komende maand zullen alle woonzorgcentra in Vlaanderen 50 sneltesten ontvangen van de Vlaamse overheid. Met die sneltesten kunnen ze bewoners met symptomen meteen testen en bij een positief resultaat meteen isoleren. Woonzorgcentra die een bredere testronde organiseren om een mogelijke uitbraak in kaart te brengen, zullen vanaf december ook sneltesten kunnen krijgen als deel van een pilootstudie om de betrouwbaarheid van de sneltesten te evalueren. In deze fase zal een woonzorgcentrum elk sneltestresultaat wel nog moeten dubbelchecken met een PCR-test.
Word buddy op FredenFrieda.be
18 november 2020 -
Via het platform FredenFrieda.be worden mensen die te kampen hebben met eenzaamheid en buddies met elkaar in contact gebracht. De Vlaamse overheid zoekt daarom buddies die het verschil willen maken...
COVID 19-vaccinatie mikt op minstens 8 miljoen Belgen
16 november 2020 -
De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft een aantal beslissingen genomen voor de vaccinatie tegen COVID-19.
Vlaamse controletoren breidt uit met Brussel
10 november 2020 -
Begin augustus lanceerde Zorg en Gezondheid een Vlaamse controletoren in zijn online ZorgAtlas, die per gemeente toont waar patiënten met COVID 19 zich bevinden tot op het niveau van de statistische sector. Vanaf vandaag zijn ook de Brusselse gemeentes opgenomen in deze controletoren. De Brusselse lokale besturen en gezondheidsdiensten krijgen zo een meer gedetailleerd zicht op waar besmette personen zich bevinden in Brussel.
Opnieuw preventieve testrondes in woonzorgcentra en andere residentiële voorzieningen vanaf 12 november
9 november 2020 -
De interministeriële conferentie besliste op 5 november dat de preventieve testrondes van medewerkers in residentiële zorgvoorzieningen en voor wie cohortzorg doet in de gezinszorg opnieuw kunnen starten. De Vlaamse Taskforce COVID 19 Zorg plant om de eerste testrondes in Vlaamse zorgvoorzieningen te kunnen uitvoeren tussen 12 en 22 november. De zorgvoorzieningen die in aanmerking komen ontvangen een oproep om zo’n testronde aan te vragen. In de eerste plaats is deze oproep gericht naar voorzieningen die niet met een uitbraak af te rekenen hebben.
Extra buffercapaciteit voor ziekenhuizen via Centra voor Herstelverblijf en Revalidatieziekenhuizen
2 november 2020 -
Het aantal patiënten dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis stijgt snel. In het geval dat de ziekenhuiscapaciteit verzadigd geraakt, wordt er buffercapaciteit voorzien. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke: We kijken hiervoor in eerste instantie naar bestaande structuren: de erkende centra voor herstelverblijf en de revalidatieziekenhuizen. Hier is immers de nodige zorginfrastructuur en opgeleid personeel reeds aanwezig.
Personeelsondersteuning - 0800-cohortzorglijn heropgestart en overzichtsdocument met personeelsmogelijkheden
29 oktober 2020 -
De diensten voor gezinszorg, de thuisverpleging en Zorg en Gezondheid starten cohortzorg in de thuissituatie terug op vanaf 30 oktober 2020. Via het 0800-nummer kunnen ook zorgvoorzieningen met ondersteuningsnoden de hulp van deze cohortzorg inroepen.
Corona - maatregelen om zorg te garanderen
28 oktober 2020 -
De Vlaamse Regering heeft gisterenavond scherpe maatregelen aangekondigd. Het bezoek in de woonzorgcentra blijft mogelijk, maar wordt beperkt.
Vlaanderen geeft huisartsenkringen extra ondersteuning voor test- en triagecentra
27 oktober 2020 -
Vlaams minister van Welzijn en Volksgezond Wouter Beke trekt 2,5 miljoen euro uit voor de huisartsenkringen om de test- en triagecentra te versterken.
Vlaanderen koopt 4 miljoen sneltesten
23 oktober 2020 -
De Vlaamse Regering heeft beslist 4 miljoen sneltesten aan te kopen. Deze zullen prioritair ingezet worden in 3 sectoren: zorg, onderwijs en bedrijven. Per sector zal op korte termijn bepaald worden hoe de toegewezen tests best ingezet worden, steeds met respect voor de vastgelegde teststrategie. Hiertoe zal op korte termijn een specifieke werkgroep per sector (met aanwezigheid van experten) een concreet voorstel formuleren zodat de sneltesten na levering ook direct ingezet kunnen worden.
Taskforce - Onverminderd testen bij symptomen en mogelijke uitbraken
22 oktober 2020 -
De Taskforce COVID-19 Zorg blijft de situatie in de zorg- en welzijnsvoorzieningen zorg opvolgen. De Taskforce Zorg heeft de richtlijnen van verschillende sectoren getoetst aan de belangrijkste beslissingen van het Overlegcomité van 16 oktober, bijvoorbeeld rond bezoekregeling en horeca.
Teststrategie aangepast - geen test meer indien geen symptomen
21 oktober 2020 -
Rekening houdend met de hoge druk op labo's en huisartsen voor het afnemen van testen, zijn duidelijke prioriteiten bepaald inzake staalafname en laboanalyse.
App Coronalert blijft groeien
21 oktober 2020 -
De app Coronalert werd een kleine maand geleden gelanceerd en intussen meer dan 1,4 miljoen keer gedownload. Dat betekent dat ongeveer 20% van de smartphone-gebruikers de app heeft.
Vlaamse contactopvolging zet sms’en in om hoogrisicocontacten snel te bereiken
16 oktober 2020 -
Het aantal besmettingen in Vlaanderen stijgt helaas fors dag na dag. De grote toename van het aantal besmette personen vertaalt zich echter ook in een nog grotere en snellere toename van het aantal hoogrisicocontactpersonen dat verwittigd moet worden door de contactopspoorders. Vanaf vandaag stuurt de contactopvolging sms’en in plaats van hen op te bellen.
Vlaamse controletoren toont nu waar de besmette persoon denkt besmet te zijn geraakt
16 oktober 2020 -
Waar denken COVID 19-patiënten zelf dat ze de besmettingen hebben opgelopen? De contactonderzoekers stellen ook die vraag wanneer ze een besmette persoon contacteren. Een dagelijkse update van de resultaten voor heel Vlaanderen is nu beschikbaar voor de lokale besturen en lokale zorgraden via de zogeheten Vlaamse controletoren.
Heropstart preventieve testen in residentiële zorgvoorzieningen
2 oktober 2020 -
Vanaf volgende week kunnen woonzorgcentra en andere residentiële zorgvoorzieningen in Vlaanderen opnieuw preventief hun medewerkers testen op COVID-19. De preventieve testen gebeuren in voorzieningen die zich een gemeente bevinden waar er een verhoogde circulatie is van het virus.
Coronalert beschikbaar voor iedereen
30 september 2020 -
Na de uitrol bij meer dan 10.000 gebruikers wordt de app Coronalert nu ter beschikking gesteld van de hele Belgische bevolking. De app is één van de instrumenten die worden ingezet in de strijd tegen Covid-19.
800 miljoen voor zorg en welzijn
28 september 2020 -
De Vlaamse Regering stelde vandaag de begrotingsplannen voor. Een antwoord geven op de impact van de coronacrisis was de eerste prioriteit. Het leidt tot een pakket relancemaatregelen, met eenmalige uitgaven, waarvan zo’n 263 miljoen binnen de domeinen Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Daar bovenop komt er een structurele versterking van 538 miljoen euro voor betere lonen, meer personeel en meer hulpverlening binnen de sector. Dat maakte minister Beke vandaag bekend in een persbericht.
Nationale veiligheidsraad - 6 gouden regels voor risicobeheer
24 september 2020 -
Op 23 september stelde de nationale veiligheidsraad zij beslissingen voor om de komende weken en maanden samen de risico's op COVID-19 te beheersen. De belangrijkste pijler van de strategie is dat iedereen maximaal de 6 houden regels toepast.
Zorg en Gezondheid beslist om 150 extra contactonderzoekers in te zetten
21 september 2020 -
Het tempo waarop het aantal besmettingen toeneemt versnelt. Zorg en Gezondheid heeft daarom beslist om extra contactonderzoekers in te zetten.
10.000 personen gebruiken vanaf vandaag de app Coronalert
18 september 2020 -
Vanaf vrijdag 18 september krijgen 10.000 personen de mogelijkheid om de app Coronalert te gebruiken in hun dagelijks leven in de strijd tegen COVID-19. Eind september zal de app beschikbaar zijn voor iedereen via de smartphone.
Contactopsporing: extra steun voor lokale besturen
14 september 2020 -
In het bestrijden van heropflakkeringen van COVID-19 spelen de zorgraden met hun netwerk en de lokale besturen een belangrijke rol. Zij krijgen daarom extra steun.
Nieuwe richtlijnen voor bezoek aan de woonzorgcentra: focus op veiligheid en menselijkheid
3 september 2020 -
De taskforce heeft een kaderrichtlijn opgesteld voor het bezoek aan woonzorgcentra. Een bezoekregeling moet tegelijk warm-menselijk én veilig verlopen, en dat creëert een spanningsveld in deze tijden. De uitdaging voor elke voorziening is te komen tot een bezoekregeling waarbij de bewoner(s) en de familie zich tevreden voelen, die haalbaar is voor de personeelsleden én waarbij de gezondheid en de veiligheid van iedereen wordt gerespecteerd.
Corona: woonzorgcentra voorbereid op het najaar
24 augustus 2020 -
Het najaar belooft een volgende belangrijke stap te worden in de strijd tegen het coronavirus. De afgelopen weken is hard gewerkt om woonzorgcentra hierop voor te bereiden. Zo komen er mogelijkheden...
Overheidscampagne 11miljoenredenen.be toont drijfveren van Belgen om zes gouden regels tegen corona te blijven volhouden
14 augustus 2020 -
De federale overheid trapt vandaag een nieuwe grootschalige on- en offlinecampagne af – 11miljoenredenen.be – om Belgen extra aan te moedigen om de zes gouden regels tegen corona te blijven volhouden.
Opvolging webinar lokaal contactonderzoek: de drie scenario’s toegelicht – meld uw keuze
10 augustus 2020 -
In het bestrijden van heropflakkeringen van COVID-19 spelen de lokale besturen en de zorgraden met hun netwerk een belangrijke rol. Veel lokale besturen willen die rol op een goede manier opnemen, maar niet iedereen heeft dezelfde noden. Daarom werden 3 scenario’s opgesteld. Om hun werk te vergemakkelijken zal het lokale niveau ook kunnen beschikken over individuele gegevens. Dit zal gebeuren met respect voor beroepsgeheim en patiëntenrechten.
Vlaamse controletoren ontsluit patiëntgegevens dieper dan wijkniveau voor lokale besturen
2 augustus 2020 -
Vanaf vandaag hebben burgemeesters, noodambtenaren, gouverneurs en zorgraden toegang tot een online toepassing die hen toont waar in hun gemeente zich patiënten bevinden met COVID-19. Deze info wordt getoond tot op het niveau van de “statistische sector”, een zeer gedetailleerd niveau tussen het straat- en wijkniveau. De zogeheten ZorgAtlas toont ook de locaties van patiënten per deelgemeente en de leeftijdsverdeling van patiënten.
Striktere maatregelen voor het bezoek in woonzorgcentra om kwetsbare bewoners te beschermen
24 juli 2020 -
Sinds midden juli 2020 stellen we een dagelijkse toename vast van het aantal besmettingen met COVID-19 in de samenleving. Ook de zorgvoorzieningen maken zich zorgen over de mogelijke impact die deze toename heeft op hun werking, bewoners of gebruikers en medewerkers. Daarom heeft de Taskforce COVID-19 Zorg beslist om tijdelijk enkele verstrengde maatregelen in te voeren.
Lokale aanpak corona-uitbraken
23 juli 2020 -
In het bestrijden van heropflakkeringen van COVID-19 spelen de lokale besturen en de zorgraden met hun netwerk een belangrijke rol. Het draaiboek lokale uitbraak COVID-19 biedt ondersteuning aan burgemeesters die geconfronteerd worden met lokale opflakkeringen.
Vlaamse residentiële zorg- en welzijnsvoorzieningen stellen tegen 21 augustus een draaiboek als voorbereiding op een tweede golf op punt
16 juli 2020 -
Om zich voor te bereiden op een mogelijke heropflakkering van COVID-19, vraagt de Taskforce COVID-19 Zorg aan de Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen om tegen 21 augustus een eigen draaiboek op punt te stellen. Daarvoor krijgen ze een checklist met richtinggevende vragen die de inhoud van zo’n plan bepalen.
Campagne #voorelkaar wijst op het belang van medewerking aan contactopvolging
15 juli 2020 -
In deze fase van de coronacrisis is een cruciale rol weggelegd voor contactopvolging. Vanaf 20 juli worden de Vlamingen herinnerd aan het belang van medewerking aan contactopvolging bij het indijken van het virus, want dan gaat de nieuwe informatiecampagne van de Vlaamse overheid van start.
Vacatures gelanceerd voor mobiele teams als verdediging tegen COVID-19
30 juni 2020 -
Zorg en Gezondheid zoekt nieuwe collega's voor de mobiele teams COVID-19. Ontdek de vacature voor arts, verpleegkundige, gezondheidspromotor en coördinator.
Verdere normalisatie in ouderenzorgvoorzieningen met vrijere bezoek- en contactmogelijkheden
26 juni 2020 -
De aparte maatregelen voor verschillende types van ouderenzorgvoorzieningen, zoals de woonzorgcentra, worden vervangen door overkoepelende richtlijnen die de voorzieningen in staat moeten stellen zo veel mogelijk terug te keren naar het normale wonen en leven.
Neem deel aan de bevraging over online veerkracht in coronacrisis
25 juni 2020 -
Boden online tools een alternatief voor werken met uw doelgroep tijdens de corona-epidemie? Neem dan deel aan de bevraging 'online veerkracht van welzijns- en zorgorganisaties in coronacrisis'. Zo krijgen we een beter zicht op hoe onlinetools werden ingezet om de communicatie met uw doelgroep te realiseren. Deelnemen kan tot en met 10 juli 2020.
Zorg en gezondheid start de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan
23 juni 2020 -
Vanaf vandaag, 23 juni, wordt warm weer voorspeld. Daarom start Zorg en Gezondheid vandaag de waarschuwingsfase van het Vlaamse warmteactieplan met adviezen om mensen te beschermen tegen de zon en hitte.
Vlamingen kennen contactonderzoek en willen meewerken: resultaten online enquête
23 juni 2020 -
‘Contactonderzoek: weet jij wat het is, en zou je meewerken als je gecontacteerd werd?’ ‘Ja’, zo zegt een meerderheid van de Vlamingen. Dat blijkt uit een online bevraging die het Agentschap Zorg en Gezondheid liet uitvoeren bij 1.000 mensen.
Corona-Ouderencharter. Een leidraad voor ouderen en organisaties die met ouderen werken
22 juni 2020 -
Vandaag is de leeftijdsgrens van 65 jaar vaak het ijkpunt in coronamaatregelen. Hierop kwamen de voorbije periode vaak opmerkingen, omdat dit 65-plussers vereenzelvigt met een kwetsbare doelgroep. Met een charter willen we nuance brengen. Niet de leeftijd is bepalend. Wel een kwetsbare gezondheid maakt of men tot de risicogroep behoort.
Compensatie voor residentiële WVG-voorzieningen
17 juni 2020 -
Het VIPA voorziet een subsidie ter compensatie van de kosten die residentiële WVG-voorzieningen hebben gemaakt in het kader van de civiele noodtoestand van COVID-19.
Corona - Vlaanderen installeert verdedigingslinie tegen nieuwe uitbraken
12 juni 2020 -
Om eventuele heropflakkeringen van het coronavirus snel in de kiem te smoren, zet Vlaanderen een uitgebreide verdedigingslinie op poten. Zo komen er lokale cellen met mobiele teams om preventief te werken (voorzien van opleiding en educatie) en om lokale uitbraken snel aan te pakken, en zullen collectieve voorzieningen een eigen uitbraakplan opmaken. Het bestaande systeem van contactonderzoek zal versterkt worden met een app. Er komt ook een communicatiecampagne over het contactonderzoek.
Contactonderzoek bereikt meer contactpersonen van patiënten
11 juni 2020 -
Het contactonderzoek in Vlaanderen belt momenteel dagelijks tussen de 250 à 300 mensen op om contactpersonen op te vragen of adviezen te geven over isolatie of waakzaamheid. Het gemiddelde aantal contactpersonen per bereikte patiënt is ook verder gestegen, naar 3,5 à 4 per patiënt.
Kaderrichtlijnen helpen bij terugkeer naar nieuwe normaal
11 juni 2020 -
Ook binnen de voorzieningen en zorgaanbieders is de evolutie naar een normalisatie van de werkzaamheden opgestart. De vrij gedetailleerde coronarichtlijnen van de voorbije weken zullen vervangen worden door een kader waarbinnen voorzieningen aan de slag kunnen.
6 tips om je mentale gezondheid op peil te houden
10 juni 2020 -
Ontdek hoe BV's en experten aan de slag gaan met 6 eenvoudige tips om je mentale gezondheid op peil te houden. Want we zijn allemaal bezorgd om elkaar. En dat is goed. Maar zorg je wel voor jezelf?
340 extra zorgverleners in woonzorgcentra
8 juni 2020 -
Om meer personeel in te zetten voor bewoners met een zwaar zorgprofiel krijgen woonzorgcentra extra middelen. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke, zet hiervoor 20,5 miljoen euro in. Het gaat over zo’n 340 extra werkkrachten.
Meer bezoekmogelijkheden in woonzorgcentra en autonome assistentiewoningen
5 juni 2020 -
De nieuwe bezoekersregeling in de woonzorgcentra gaat in op 10 juni. Elk woonzorgcentrum werkt een eigen bezoekersregeling uit met duidelijke veiligheidsprincipes. De bezoekmogelijkheid kan anders zijn per afdeling en zelfs per bewoner, afhankelijk van de mogelijkheden en de risico’s.
Reactie Zorg en Gezondheid op mediaberichten over testen in woonzorgcentra
2 juni 2020 -
De menselijke drama’s die in sommige woonzorgcentra hebben plaatsgevonden, worden al eens politiek gebruikt. In DS van 29 mei (p. 19) wordt ons agentschap Zorg en Gezondheid bekritiseerd omdat “een Oostends rusthuis vermoedens had van een uitbraak maar geen nieuwe tests kreeg van het agentschap”. Bij een bezoek vorige donderdag van onze medewerkers aan dit woonzorgcentrum werd dit gerucht besproken. De lokale medische verantwoordelijken van het woonzorgcentrum bevestigden dat er samen en in overleg met onze medewerkers was gehandeld
Contactonderzoek verhoogt bereik
2 juni 2020 -
De afgelopen week zijn grote stappen vooruit gezet die het bereik van het contactonderzoek verbeteren. In Vlaanderen melden nu zo goed als alle huisartsen, labo’s en ziekenhuizen hun patiënten en testresultaten aan de federale databank voor het contactonderzoek. Van bijna alle patiënten waren de afgelopen dagen ook contactgegevens beschikbaar. In Vlaanderen resulteerde dat de voorbije week in een kleine 2.500 telefoonoproepen naar patiënten en hun contactpersonen en per dag een 20-tal huisbezoeken. Afgelopen week werden er zo iets meer dan 1.000 hoog- en laagrisico-contacten gevonden.
Hoe ervaar je als mantelzorger deze periode?
2 juni 2020 -
HoGent en Steunpunt Mantelzorg willen onderzoeken wat corona doet met jou als mantelzorger.
Compensatie voor uitzonderlijke kosten zorgsector
1 juni 2020 -
Voorzieningen kunnen kiezen voor een forfaitair bedrag als tegemoetkoming. Indien dit niet zou volstaan, kunnen ze ook een hogere compensatie krijgen mits bewijzen van de gemaakte kosten
Einde lockdown in de woonzorgcentra – nieuwe opnames mogelijk vanaf 8 juni
1 juni 2020 -
Sinds 12 maart kunnen woonzorgcentra geen nieuwe bewoners meer opnemen, met een paar uitzonderingen zoals ouderen die uit het ziekenhuis komen. Nadat eerder bezoek al weer mogelijk werd, komt op 8 juni ook een einde aan deze opnamestop en dus aan de lockdown van de Vlaamse woonzorgcentra. Vanaf 8 juni mogen de woonzorgcentra opnieuw ouderen opnemen vanuit hun thuissituatie.
Assistentiewoningen kunnen weer bewoners opnemen vanaf 2 juni
28 mei 2020 -
Assistentiewoningen die fysiek verbonden zijn met een woonzorgcentrum, kunnen er vanaf 2 juni voor kiezen niet langer de regels te volgen die gelden voor het woonzorgcentrum, maar autonoom te werken.
Meer bezoek- en contactmogelijkheden in psychiatrische verzorgingstehuizen en residentiële revalidatievoorzieningen
20 mei 2020 -
In de psychiatrische verzorgingstehuizen en in de residentiële revalidatievoorzieningen voor psychosociale revalidatie zijn er vanaf 25 mei meer mogelijkheden tot bezoek en contact met familie of naasten. Vanaf dan is in deze voorzieningen opnieuw bezoek mogelijk met meer dan 1 persoon. Er komen ook meer mogelijkheden om de voorziening te verlaten voor activiteiten of bezoeken en om groeps- of sportactiviteiten te organiseren. De gefaseerde versoepeling van de richtlijnen, die was ingezet op 11 mei, wordt zo verder gezet.
De rol van de huisarts in contactonderzoek
19 mei 2020 -
De rol als huisarts is cruciaal in contactopvolging. We willen daarom nog even voor u de basisprincipes helder maken en oplijsten hoe u er toe kan bijdragen dat contactopvolging succesvol kan zijn.
Lokale dienstencentra heropenen - terug meer huisbezoeken in de thuiszorg
16 mei 2020 -
Vanaf 18 mei kunnen de diensten voor gezinszorg en de diensten voor maatschappelijk werk van het ziekenfonds opnieuw meer bezoeken bij mensen thuis organiseren. De diensten voor oppashulp en gastopvang kregen richtlijnen over hoe zij terug naar een normale werking kunnen evolueren, zodat ze opnieuw in meer situaties hulp kunnen bieden. De lokale dienstencentra kunnen dan weer vanaf 25 mei hun deuren openen voor één-op-één-activiteiten. Voor al deze sectoren heeft de Taskforce Zorg richtlijnen opgesteld om de heropstart in veilige omstandigheden en gefaseerd te organiseren.
Eerste week contactonderzoek
15 mei 2020 -
Na een eerste week contactonderzoek zijn al een paar 1.000 telefoonoproepen gebeurd in Vlaanderen. Ook vandaag staan alvast iets meer dan 1.000 oproepen gepland en een 80-tal huisbezoeken om met persoonlijke interviews de contactpersonen in kaart te brengen.
Contactonderzoek in Vlaanderen start op grote schaal
11 mei 2020 -
Na een opstartfase staat het contactonderzoeken in Vlaanderen klaar om op ongeziene schaal in heel Vlaanderen mensen op te bellen, contacten te bevragen en advies te verlenen om besmetting te voorkomen. Vandaag zijn zo’n 735 medewerkers aan de slag gegaan om telefonisch contactonderzoek uit te voeren. Daarbovenop staan medewerkers van verschillende ziekenfondsen paraat om de callcentra te versterken met advies en om de komende dagen huisbezoeken op te starten wanneer telefonisch contactonderzoek niet lukt.
Vanaf zondag opnieuw bezoek in autonome assistentiewoningen en in initiatieven beschut wonen
9 mei 2020 -
Wie woont in een assistentiewoning die niet verbonden is met een woonzorgcentrum, heeft dezelfde rechten en plichten als wie in een gewone privéwoning woont. Dat betekent dat de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad van 6 mei ook gelden voor deze assistentiewoningen en dat bezoek er terug mogelijk is vanaf 10 mei. Hetzelfde geldt voor de initiatieven voor beschut wonen.
Geleidelijke doorstart van de directe contacten in verschillende sectoren
8 mei 2020 -
het aanbod in de jeugdhulp, voor personen met een handicap, in de centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, voor de initiatieven Beschut wonen en een aantal ambulante revalidatievoorzieningen die psychosociale en fysieke revalidatie aanbieden en voor jeugdhulpinitiatieven zijn de voorwaarden bepaald om opnieuw directe contacten te hebben.
Bezoek in de woonzorgcentra mogelijk vanaf 18 mei
7 mei 2020 -
De Taskforce COVID-19 Zorg biedt een perspectief en een kader waarbinnen bezoek in woonzorgcentra weer mogelijk wordt vanaf 18 mei, nog altijd met voorwaarden en binnen duidelijke veiligheidsafspraken.
COVID-19 in cijfers: resultaten van bevragingen en testen in woonzorgcentra
7 mei 2020 -
Zorg en Gezondheid biedt een overzicht van beschikbare data over residentiële zorgvoorzieningen waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is. We starten met de woonzorgcentra en zullen dit overzicht stap or stap uitbreiden met beschikbare data van andere zorg- en welzijnssectoren.
Interview met dokter Wouter Dhaeze over contactonderzoek: "Je vertelt best gewoon alles, om je naasten te beschermen"
6 mei 2020 -
Tot voor kort waren ze nog niet zo bekend, maar Vlaanderen heeft al jaren een team infectieziektebestrijding dat contactonderzoek uitvoert. Met 22 zijn ze, de artsen en verpleegkundigen van Zorg en...
Vlaanderen duidt externe partner aan voor contactonderzoek
5 mei 2020 -
Vandaag heeft de Vlaamse Regering beslist de opdracht tot opsporing en begeleiding van personen die mogelijk een risicodragend contact hebben gehad met COVID-19 besmette personen, toe te vertrouwen aan een samenwerking tussen een consortium van callcenters, ZPG Intermut en KPMG.
Meer bezoek in residentiële revalidatievoorzieningen en psychiatrische verzorgingstehuizen vanaf 11 mei
4 mei 2020 -
Vanaf 11 mei kunnen een aantal Vlaamse revalidatievoorzieningen en de psychiatrische verzorgingstehuizen opnieuw bezoek ontvangen. De Vlaamse Taskforce COVID-19 Zorg heeft de voorwaarden uitgewerkt om dat mogelijk te maken, weliswaar nog altijd met beperkingen en onder voorwaarden. Met die voorwaarden kan elke voorziening nu zelf een eigen haalbaar plan opstellen om het bezoek ten vroegste vanaf 11 mei te ontvangen. Eerder had de taskforce al de voorwaarden uitgewerkt om bezoek weer mogelijk te maken in de jeugdhulp en bij zorgaanbieders voor personen met een handicap.
Startgroep van contactonderzoekers wordt opgeleid voor opstart- en proeffase van contactopvolging vanaf 4 mei
29 april 2020 -
Zorg en Gezondheid stelt een team van contactonderzoekers samen uit kandidaten van binnen de Vlaamse overheid. Deze week worden meer dan 40 collega’s opgeleid en begin volgende week kunnen er nog opleidingsmomenten volgen voor meer kandidaten. Het is de bedoeling om volgende week te kunnen proefdraaien met de contactopvolging.
Extra steun voor woonzorgcentra: personeel en financieel
27 april 2020 -
De Vlaamse Regering besliste om 44 miljoen euro vrij te maken voor de ondersteuning van de woonzorgcentra bij de uitbraak van het coronavirus.
Vlaamse regering richt taskforce kwetsbare gezinnen op
24 april 2020 -
De Vlaamse regering besliste vandaag op voorstel van coördinerend minister voor armoedebestrijding Wouter Beke, om een Taskforce kwetsbare gezinnen op te richten.
Taskforce Zorg lanceert psychosociaal aanbod voor zorg én welzijn via dezorgsamen.be
23 april 2020 -
Vandaag is het platform dezorgsamen.be beschikbaar voor iedereen die werkt in zorg en welzijn.
Cijfers over ondersteuning in uitbraakbeheersing door Zorg en Gezondheid en Zorginspectie
23 april 2020 -
Sinds de start begin april werden al 303 voorzieningen bevraagd, kregen 183 voorzieningen gespecialiseerd advies en werd 54 keer ter plaatse gegaan. In de periode na de plaatsbezoeken worden de voorzieningen ook actief opgevolgd.
Teststrategie wordt verder gezet
23 april 2020 -
Met 15.000 testen geanalyseerd, beslist de taskforce om verder in te zetten op de gekozen teststrategie: inzetten op de testing van het personeel in die voorzieningen waar weinig tot geen vermoedelijke besmettingen gerapporteerd worden.
Vlaanderen bereidt contact tracing binnen exitstrategie voor
21 april 2020 -
Gisteren, tijdens de Interministeriële Conferentie, hebben Vlaanderen en de andere deelstaten de opdracht gekregen een systeem van contact tracing van personen die mogelijk COVID-19-positief zijn te organiseren en te operationaliseren. Volgens de schatting van experten zijn hiervoor in Vlaanderen zo’n 1.200 personen nodig. De meesten van deze ‘contact tracers’ zullen ingezet worden in callcenters. Daarnaast zullen er ook mensen nodig zijn die op het terrein gaan.
Erkenning van COVID-19 als beroepsziekte voor het personeel van collectieve woonvormen
21 april 2020 -
COVID-19 wordt erkend als beroepsziekte in verzorgingstellingen. In de praktijk betekent dit dat mensen die werken in woonzorgcentra, collectieve woonvormen voor zieken en personen met een handicap of andere zorginstellingen en die lijden aan COVID-19, recht kunnen hebben op een vergoeding van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico's.
Vlaanderen investeert 25 miljoen in actieplan mentaal welzijn Zorgen voor Morgen
20 april 2020 -
Op voorstel van Vlaams minister Wouter Beke heeft de Vlaamse Regering daarom een actieplan mentaal welzijn goedgekeurd, genaamd Zorgen voor Morgen.
Besmettingen in woonzorgcentra: cijfers bevestigen eerdere analyse
18 april 2020 -
Op dit moment zijn ongeveer 80 % van de cijfers van de eerste testing binnen de woonzorgcentra geanalyseerd. Ze bevestigen onze eerste vaststellingen.
Europese vaccinatieweek: stel vaccinaties niet uit omwille van het coronavirus
17 april 2020 -
Ook tijdens de COVID-19 epidemie is het belangrijk de aanbevolen vaccinaties op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Daarom onderstrepen we dit jaar tijdens de Europese Vaccinatieweek van 20 tot 26 april het belang van de basisvaccinaties.
Regels m.b.t. bezoek niet aangepast
16 april 2020 -
De woonzorgcentra en andere voorzieningen zijn als eerste in lockdown geplaatst door de Vlaamse Regering. Bezoek is dus niet mogelijk. En dat blijft zo – wij passen die regels nu niet aan. Hoe moeilijk dat ook is voor de mensen die er verblijven en hun familie.
Eerste resultaten van de eerste testen in de woonzorgcentra bekend
15 april 2020 -
De komende vier weken worden 120.000 tests ter beschikking gesteld voor Vlaanderen. De eerste prioriteit richt zich op de voorzieningen met kwetsbare bewoners en cliënten, namelijk de ouderenzorg, revalidatiesector, psychiatrische verzorgingstehuizen en voorzieningen met kwetsbare personen met een handicap.
Taskforce Covid-19 Zorg bouwt verder aan nieuwe strategieën
14 april 2020 -
De taskforce Covid-19 Zorg heeft de voorbije dagen zijn opdrachten verdergezet
Webinar over COVID-19 en persoonlijke bescherming in de woonzorgcentra
14 april 2020 -
Op 14 april organiseerde Artsen Zonder Grenzen over persoonlijke bescherming in de woonzorgcentra.
Vlaamse Taskforce COVID-19 gaat van start
12 april 2020 -
De Vlaamse Taskforce COVID-19 Zorg onder leiding van Karine Moykens is van start gegaan. Deze taskforce coördineert en stroomlijnt de maatregelen in uitvoering van het tienpuntenplan van minister Beke voor de aanpak van de coronacrisis in de zorgsector.
Ook bij een pandemie kunnen ouderen rekenen op kwalitatieve palliatieve zorg
10 april 2020 -
Als de patiënt niet meer kan genezen, is het belangrijk om te zorgen voor maximaal comfort, voor een goede symptoomcontrole en palliatieve zorg. Daarnaast is een open communicatie en de mogelijkheid...
10-puntenplan voor residentiële voorzieningen
9 april 2020 -
Vlaams minister Wouter Beke rolt een 10-puntenplan uit voor de woonzorgcentra en de andere residentiële voorzieningen. Belangrijke bezorgdheden daarbij zijn de teststrategie, het beschermingsmateriaal en voldoende personeel. Omdat de continue opvolging van dit plan essentieel is, zal een taskforce dit verder in handen nemen.
11.243 testkits voor Vlaamse woonzorgcentra
7 april 2020 -
Afgelopen vrijdag besliste de 'Risk Management Group' om 20.000 COVID-19 testen uit te voeren in de woonzorgcentra in België. 11.243 testkits zijn bestemd voor Vlaanderen. De testen moeten een duidelijker beeld scheppen van de huidige verspreiding van het virus in de woonzorgcentra.
'Help de Helpers' helpt zorginstellingen in hun zoektocht naar vrijwilligers
6 april 2020 -
Zorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan...
Managementondersteuning voor voorzieningen in nood door corona
5 april 2020 -
De Vlaamse Regering stelt een budget ter beschikking voor tijdelijke managementondersteuning aan residentiële voorzieningen. Dankzij de managementondersteuning wordt de lokale directie bijgestaan om via diverse kanalen bijkomend personeel in te schakelen, om te gaan met de bijkomende uitdagingen die COVID-19 voor de operationele werking stelt en zo de zorgcontinuïteit te organiseren/garanderen.
Kind en Gezin start vanaf 1 april opnieuw met vaccineren
31 maart 2020 -
Vanaf woensdag 1 april start Kind en Gezin opnieuw met vaccineren. De tijdelijke opschorting van de dienstverlening gaf ruimte om de werkwijze in de consultatiebureaus aan te passen aan de coronamaatregelen .
Aanpak van medisch afval in het kader van de COVID-19-epidemie
27 maart 2020 -
Als gevolg van de COVID-19-epidemie kampt de medische sector met een aantal specifieke problemen in het beheer van hun (medische) afvalstoffen. De OVAM is hierover in overleg gegaan met de...
Gouverneurs, lokale besturen en eerstelijnszones krijgen handleiding om schakelzorgcentra voor te bereiden
27 maart 2020 -
Momenteel hebben de ziekenhuizen nog voldoende opvangcapaciteit om alle patiënten op te nemen die zich aandienen. Wanneer de toestroom van patiënten zo sterk oploopt dat ziekenhuizen dreigen vol te lopen, dan zullen bepaalde patiënten tijdelijk opgevangen kunnen worden in schakelzorgcentra. Zorg en Gezondheid heeft nu een draaiboek opgesteld om die schakelzorgcentra snel te kunnen opstarten.
Opvang tijdens paasvakantie
25 maart 2020 -
Ook in de Paasvakantie wordt opvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie.
4,6 miljoen maskers voor woonzorgcentra, gezinszorg en thuisverpleging
23 maart 2020 -
Vandaag is in Luik een vliegtuig geland met 5 miljoen chirurgische mondmaskers geproduceerd in China. De maskers worden prioritair bezorgd aan de woonzorgcentra en gelijkaardige verzorgingsinstellingen met kwetsbare personen, de gezinszorg en de thuisverpleging.
Vrijwilligerswerk is prachtig, maar vermijd nieuwe sociale contacten
20 maart 2020 -
Overal in Vlaanderen bieden vrijwilligers helpende handen aan. We moeten zeker ook vermijden dat er door het vrijwilligerswerk fysieke sociale contacten gelegd worden tussen mensen die daarvoor geen band hadden.
Levering van mondmaskers
20 maart 2020 -
De federale overheid heeft vannacht een levering van 5 miljoen mondmaskers ontvangen. Zij verdelen die volgens een prioriteitenlijst: bovenaan staan de zorgverleners die het meest direct in contact komen met coronapatiënten.
Alles over COVID-19
Contactonderzoek
Richtlijnen voor zorgprofessionals
Hygiëne en beschermingsmateriaal
Testen in voorzieningen
Hulp en extra ondersteuning
COVID-19 in cijfers
FAQ COVID-19
Campagnematerialen COVID-19
Nieuws over COVID-19
Testen, isoleren en quarantaine
Ventilatie en verluchten