Nieuws

  • 26 februari 2021

Contactonderzoek in cijfers

Cijfers over het bereik van contactonderzoek in Vlaanderen vindt hier u vanaf nu elke vrijdag
  • 23 februari 2021

Vlaamse eiwitstrategie: op weg naar duurzame productie en consumptie van eiwitten

Een verduurzaming en diversificatie van de productie en consumptie van eiwitten biedt kansen voor welvaart, milieu en gezondheid. Daarom lanceert minister van Landbouw Hilde Crevits een eiwitstrategie. Ze slaat daarvoor de handen in elkaar met vertegenwoordigers van de agrovoedingsketen, kennisinstellingen en verschillende beleidsdomeinen waaronder ook het Agentschap Zorg en Gezondheid.
  • 10 februari 2021

Eerste reactie Zorg en Gezondheid op reportage Pano: aantijging over de aanbesteding zijn ongegrond

De reportage van Pano vandaag over het contactonderzoek beweert dat de aanbesteding over dit contactonderzoek niet correct verlopen zou zijn en zonder mededinging. Dit is manifest onjuist. Ook het zogezegde aanbod van de firma Harvest Communications om de opdracht aan 27 euro/uur uit te voeren, is een luchtkasteel. Het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de opdrachtgever is voor deze aanbesteding, heeft van Pano ook niet de kans gekregen op deze aantijgingen te reageren.
  • 29 januari 2021

Woonzorgcentra kunnen sneltesten inzetten voor bezoek

Vanaf maandag 1 februari kunnen de woonzorgcentra bezoekers testen op COVID-19 met de sneltesten die ze van de Vlaamse overheid krijgen. Bezoekers die positief testen, krijgen dan uiteraard geen toegang tot het woonzorgcentrum. Met de dreiging van een mogelijke derde golf en meer besmettelijke varianten, kunnen woonzorgcentra zo een extra veiligheidsstap inbouwen. Het gebruik van de sneltesten is vrijwillig, zowel voor de woonzorgcentra als voor de bezoekers.
  • 17 februari 2021

Eerste versoepelingen in de woonzorgcentra bij voldoende hoge vaccinatiegraad

Woonzorgcentra waar 90% van de bewoners en 70% van het personeel gevaccineerd is met twee dosissen en waar die tweede dosis al 10 dagen geleden is gebeurd, kunnen voorzichtig meer contacten mogelijk maken tussen bewoners onderling en met bezoekers. De Taskforce COVID-19 Zorg zet hiermee het advies van de GEMS om in concrete richtlijnen voor de Vlaamse woonzorgcentra.
  • 26 januari 2021

Twee jaar screening draagt bij tot vroege diagnose bij 23 baby’s met mucoviscidose

125.732 pasgeborenen werden in de periode 2019-2020 gescreend op mucoviscidose. 72 baby’s hadden een afwijkend screeningsresultaat. Bij 23 van hen werd de diagnose van mucoviscidose gesteld.    
  • 11 februari 2021

Bijkomende reactie op reportage Pano: werkomstandigheden en inhoudelijke kritiek

In de Pano-reportage “het spoor bijster” van woensdag 10/02 getuigt een anonieme ex-medewerker van de callcentra over onveilige werkomstandigheden bij het contactonderzoek. We wensen ook nog in te gaan op de inhoudelijke kritiek op de werking of kwaliteit van het contactonderzoek.
  • 29 januari 2021

Mobiele testteams inzetbaar in elke Vlaamse provincie

Bij uitbraken van COVID-19 in organisaties of buurten, al dan niet met een variant van het virus, moet het mogelijk zijn om na een risico-inschatting snel en breed te testen. Mobiele testteams maken dat mogelijk als dat via de gewone testcentra niet georganiseerd kan worden. Vanaf 1 februari zal er in elke Vlaamse provincie zo’n mobiel testteam inzetbaar zijn.   
  • 19 januari 2021

Vrijwilligers voor vaccinatiecentra kunnen zich melden via ‘Help de Helpers’

Via het platform ‘Help de Helpers’ zijn zorg- en welzijnsvoorzieningen de voorbije maanden op zoek gegaan naar vrijwilligers of extra werkkrachten om ondersteuning te bieden in de strijd tegen COVID-19.
Woordvoerder Zorg en Gezondheid