Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Voor de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025” voorziet het strategisch plan in het versterken van het lokale beleid om overal te komen tot ‘gezonde gemeenten’, het meer inzetten op terreinwerk en in initiatieven om de sociale ongelijkheid in preventie te verminderen.
Om de lokale besturen in hun gezondheidsbeleid te ondersteunen, heeft de Vlaamse Regering recent 3 nieuwe instrumenten gelanceerd.
Hiervoor werd recent een subsidie toegekend aan de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) voor meerjarige lokale projecten die de uitvoering van de preventiemethodieken (www.preventiemethodieken.be) ten aanzien van zwakkere groepen in de samenleving bevorderen. Dit is een eenmalige oproep voor tweejarige pilootprojecten waarbij preventiemethodieken worden toegepast naar de bijzondere doelgroep toe. Binnenkort wordt hierover een begeleidende stuurgroep opgestart en zal op deze website meer informatie worden gedeeld.
Lokale besturen hebben de mogelijkheid, hierin gesteund door de Logo’s en Sciensano (het vroegere WIV), om zelf een gemeentelijke gezondheidsenquête uit te voeren die hen zal in staat stellen om nog beter een omgevingsanalyse te maken waarop ze dan de hun lokaal preventief gezondheidsbeleid kunnen baseren. Meer informatie is te verkrijgen via het Logo.
Op 5 april 2019 keurde de Vlaamse Regering een besluit goed dat het besluit van de Vlaamse regering van 30 januari 2009 betreffende de Logo’s wijzigt. Dit wijzigingsbesluit treedt onmiddellijk in werking treden.
Er wordt 1,5 miljoen euro vrijgemaakt om lokale besturen een financiële stimulans te geven als ze samen met ten minste één aanpalende gemeente binnen een eerstelijnszone, een lokale preventiewerking uitbouwen. Het bedrag van de subsidie bedraagt 3.000 euro per gemeente, vermeerderd met een bedrag per inwoner. Het aantal inwoners dat in aanmerking komt voor subsidie wordt ‘gewogen’. Dit betekent dat inwoners die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in het kader van het RIZIV, dubbel worden geteld. Het bedrag per gewogen aantal inwoners bedraagt 0,08 euro.
Aan die bijkomende gereglementeerde subsidie zijn voorwaarden verbonden: de samenwerkende gemeenten voorzien elk zelf in een cofinanciering die minstens even groot is als die van de Vlaamse Gemeenschap, en engageren zich om met de voorziene subsidie en de eigen inbreng, personeel in te zetten voor de lokale preventiewerking, en dit voor de volledige looptijd van hun legislatuur. Als de Vlaamse Regering zou beslissen haar subsidie af te schaffen, dan vervalt ook de verplichting van de lokale besturen om hiervoor zelf middelen in te brengen.
De taken van de lokale preventiewerker bestaan er in bij te dragen tot het realiseren van de beleidsdoelstellingen van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid en van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen in het bijzonder door methodieken toe te passen (zie: www.preventiemethodieken.be). De gemeenten kiezen zelf op welke preventiethema’s ze prioritair inzetten. De administratieve last is zo minimaal mogelijk gehouden.
Gemeenten uit het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad kunnen geen aanspraak maken op de subsidie in het kader van dit besluit. Hetzelfde geldt voor gemeenten waar Vlaanderen dit jaar al een subsidie voor voorziet in navolging van de vroegere werking rond PISAD (Oost-Vlaanderen) of voor de intergemeentelijke preventiewerkingen die vroeger door de provinciebesturen van Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant betoelaagd werden.
Dus:
Lokale besturen die een subsidie willen ontvangen voor hun lokale preventiewerking moeten dit melden bij Zorg en Gezondheid en de nodige informatie bezorgen via de onderstaande formulieren.
Het formulier “Intentieverklaring Lokale Preventiewerking” moet ingediend worden voor 31 mei van het jaar voorafgaand aan de opstart van de lokale preventiewerking, maar is nog niet bindend voor het lokale bestuur;
Het formulier “Engagementsverklaring Lokale Preventiewerking” moet ingediend worden voor de opstart van de lokale preventiewerking.
Meer informatie is te verkrijgen via preventievegezondheidszorg@vlaanderen.be. Bij interesse kan een medewerker van het agentschap ter plaatse (aan leidend ambtenaren, schepenen, college) meer informatie geven.
De nieuwe regelgeving actualiseert enkele bepalingen voor de algemene werking van de Logo’s. De vorige wijziging van het besluit dateert van 2014. Vijf jaar later is het nu tijd om een aantal begrippen aan te passen. Dit zijn de belangrijkste aanpasssingen:
Ons lokaal bestuur is geïnteresseerd in intergemeentelijke samenwerking, wat te doen?
U neemt contact op met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid preventievegezondheidszorg@vlaanderen.be. Binnen het Agentschap zijn er 3 regionale liaisons, zij zullen met u contact opnemen om uw vragen te beantwoorden en het verdere traject/project te bekijken.
De liaisons zijn :
Gaat het om een eenmalige subsidie?
Neen, het betreft een structurele langetermijnsubsidie die jaarlijks wordt toegekend aan de beheerder van de lokale preventiewerking, uiteraard wanneer jaarlijks voldaan wordt aan de voorwaarden. De subsidie zal via het Logo overgemaakt worden aan de beheerder.
Wanneer kunnen de subsidies aangevraagd worden?
Subsidies kunnen reeds voor dit jaar (2019) aangevraagd worden, in de loop van het jaar, waarbij de subsidie voor 100% voor dit jaar worden toegekend.
Lokale besturen die volgend jaar willen opstarten, moeten dit melden aan het Agentschap voor 31 mei van dit jaar.
Lokale preventiewerking vereist het samengaan met minstens één aanpalende gemeente (binnen eenzelfde ELZ). Hoe kan dit geregeld worden?
Als de deelnemende gemeenten nog geen juridische samenwerkingsvorm hiervoor hebben, kunnen ze zelf een vereniging tussen elkaar oprichten. De eenvoudigste vorm is een ‘interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid’ (Decreet lokaal bestuur). Daarbij treedt één gemeente (die een rechtspersoon is) op als beheerder van de vereniging. De beheerder kan dan nl. juridische en financiële daden stellen (budget, personeel…). De vereniging komt tot stand na goedkeuring van het principe en van haar statuten in de deelnemende gemeenteraden. Daarbij wordt ook de beherende gemeente aangeduid die de preventiewerker in dienst neemt.
De gemeenten in het samenwerkingsverband bepalen autonoom waar de preventiewerker tewerkgesteld wordt. De gemeenten kunnen zelf het werkgeverschap opnemen, of ze kunnen dit toewijzen aan een andere organisatie. Gemeenten bepalen ook zelf welk profiel ze gebruiken in termen van opleiding en anciënniteit voor de preventiewerker, zolang het gaat om personen met de nodige competenties op het gebied van preventie.
Hoe de subsidie aanvragen?
Lokale besturen die een subsidie willen ontvangen voor hun lokale preventiewerking moeten dit melden bij Zorg en Gezondheid en de nodige informatie bezorgen via de onderstaande formulieren. Stuur de formulieren naar preventievegezondheidszorg@vlaanderen.be.
Het formulier “Intentieverklaring Lokale Preventiewerking” moet ingediend worden voor 31 mei van het jaar voorafgaand aan de opstart van de lokale preventiewerking, maar is nog niet bindend voor het lokale bestuur;
Het formulier “Engagementsverklaring Lokale Preventiewerking” moet ingediend worden voor de opstart van de lokale preventiewerking.
Wat is het verschil tussen het Logo-preventiewerk en dat van de intergemeentelijke preventiewerker?
De Logo-medewerker
De intergemeentelijke preventiewerker
Zullen de lokale besturen ook inhoudelijk ondersteund worden als zij een preventiewerker in dienst nemen?
Er wordt een degelijke ondersteuningsstructuur voorzien. De Logo’s hebben nu al de opdracht om lokale besturen te ondersteunen in hun uitbouw van een gezondheidsbeleid. Afhankelijk van de lokaal gekozen gezondheidsthema’s kunnen andere partners (organisaties met terreinwerking en partnerorganisaties) in het ondersteuningstraject betrokken worden. Zo kan bijvoorbeeld voor het thema drug- en alcoholpreventie (en vroeginterventie) een beroep gedaan worden op de CGG-preventiewerkers voor inhoudelijke ondersteuning.
Wat is het verschil tussen de pilootprojecten via de VVSG en de projecten intergemeentelijke samenwerking?
Preventieprojecten VVSG |
Projecten Intergemeentelijke preventie |
Eenmalig – tweejaren project
|
Structureel – langetermijnperspectief |
Gemeentelijk of intergemeentelijk
|
Intergemeentelijk |
Pilootproject voornamelijk gericht op kansengroepen
|
Gericht op lokale bevolking |
Experimenteel (toepassing preventiemethodieken naar specifieke doelgroepen)
|
Lokale implementatie preventiemethodieken |
Projectaanvraag na projectoproep VVSG
|
Projectaanvraag via het Agentschap |
Ons lokaal bestuur is geïnteresseerd in de lokale gezondheidsenquête, wat te doen?
Neem contact op met het Logo dat in uw regio actief is. Via www.vlaamse-logos.be/ komt u te weten onder welk Logo uw gemeente valt.
Wat wordt er van een lokaal bestuur verwacht?
De volgende stappen zijn opdrachten van het lokale bestuur:
De data-input, geanonimiseerde statistische verwerking en rapportage gebeuren door Sciensano. Het Logo doet de procesbegeleiding.
In opbouw.