Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Op 24 november 2017 keurde de Vlaamse Regering het pdf bestandbesluit (3.26 MB) goed om een subsidie toe te kennen aan woonzorgcentra, bepaalde dagverzorgingscentra en koepelorganisaties voor de ondersteuning en implementatie van de informatiseringstrajecten.
Het gaat om een tegemoetkoming per voorziening om zich IT-matig voor te bereiden op de digitalisering van het opname- en facturatieproces en de implementatie van BelRAI als inschalings- en zorgplanningsinstrument (BelRAI-LTCF).
De subsidie bedraagt een eenmalig budget van 3.000.000 euro, waarvan 2.800.000 euro wordt toegekend aan de voorzieningen en 200.000 euro aan de koepelorganisaties in de ouderenzorg.
Voor de voorzieningen is 2.800.000 euro voorzien. De doelgroep zijn de woonzorgcentra, de centra voor kortverblijf en de dagverzorgingscentra met een zogenaamde bijzondere erkenning (de voorzieningen waarva de financiering vroeger een federale bevoegdheid was). Voor elk van deze voorzieningen zal een IT-aanpassing vereist zijn.
De subsidie aan de voorzieningen is een tegemoetkoming voor een deel van de kosten voor:
De vastgelegde bedragen zijn:
De subsidie voor de dagverzorgingscentrum voor palliatieve verzorging met bijzondere erkenning blijft beperkt tot het forfaitaire bedrag. De te investeren IT-kost ligt immers lager, omdat zij niet zullen moeten werken met BelRAI LTCF.
We betalen de subsidie uit in in drie schijven:
We willen voorzieningen laten samenwerken rond hun IT-uitdagingen. Daarom voorzien we 200.000 euro van de IT-subsidie voor het consortium van de koepelorganisaties. Daarmee kan het consortium de voorzieningen begeleiden bij de implementatie van de twee IT projecten. De opdracht van het consortium is:
De softwareleveranciers binnen de ouderenzorgsector zijn:
Into.Care
Ook over de BelRai-module zullen we met deze softwareleveranciers en andere firma’s zoals Pyxima contacten leggen.
Mocht u samenwerken met een andere softwareleverancier, gelieve dit dan te laten weten aan Zorg en Gezondheid, zodat deze leverancier ook kan betrokken worden bij het overleg.
De Vlaamse overheid is gestart met de voorbereiding van implementatie van BelRAI als eenduidig inschalings- en zorgplanningsinstrument. Voor de residentiële ouderenzorg is dit de BelRAI-Long Term Care Facilities (BelRAI-LTCF) ter vervanging van de bestaande Katz-schaal.
De ambities van de Vlaamse overheid daarbij zijn onder meer:
Om dit te kunnen realiseren, is het noodzakelijk dat BelRAI-LTCF bij de ouderenvoorzieningen geïmplementeerd wordt als wetenschappelijk onderbouwd en gestandaardiseerd zorgplannings- en evaluatie-instrument. Daatom moeten de ouderenvoorzieningen kunnen beschikken over IT-applicaties (bij voorkeur geïntegreerd in de bestaande softwarepakketten) die het werken met BelRAI-LTCF mogelijk maken. Daarbij moeten onder meer volgende functionaliteiten mogelijk zijn:
Met dit besluit voorziet de Vlaamse Regering een extra subsidie van 2.424,24 euro voor de op 31 december 2018 erkende woonzorgcentra en dagverzorgingscentra voor palliatieve verzorging met bijzondere erkenning.
De woonzorgcentra en dagverzorgingscentra die software gebruiken die is geattesteerd, ontvangen van Zorg en Gezondheid een eenmalige informaticapremie van 800 euro als ze hun facturatiegegevens digitaal bezorgen aan de zorgkassen.
Initieel werd voorzien dat alle voorzieningen die ten laatste in juli 2019 digitaal factureren, in de loop van september 2019 automatisch deze premie zouden ontvangen. Ten gevolge van de verlenging van de gespreide uitrol werd deze initiële planning ook aangepast. Ouderenvoorzieningen dienen deze premie niet aan te vragen. Alle ouderenvoorzieningen die ten laatste in december 2019 digitaal factureren zullen in de loop van januari 2020 automatisch deze premie ontvangen.