Isolatie en quarantaine

Wie besmet is met COVID-19, moet in isolatie blijven. Isolatie betekent dat je je volledig afzondert van andere mensen, ook van je huisgenoten. Kort gezegd: je ziet niemand.

Van zodra je je ziek voelt ga je in quarantaine,  Bij quarantaine blijf je thuis en zonder je je zo veel als mogelijk af. 

> Zie ook: meer informatie over wie zich wanneer moet laten testen.

Isolatie voor besmette personen
Isolatie

U hebt zich laten testen op COVID-19 en uw test is positief: u bent besmet. Dat betekent ook dat u andere mensen kan besmetten, zelfs als u zich niet ziek voelt of geen symptomen hebt (niet hoest e.d.). Om te vermijden dat u andere mensen zou besmetten, moet u zich isoleren.

Isoleren betekent:

U blijft altijd thuis en u vermijdt alle fysieke contacten met andere mensen: 

 • U gaat niet naar buiten. U mag wel in uw eigen tuin of terras komen. 
 • U mag niet naar de winkel gaan. Laat iemand anders voor u inkopen doen.
 • Hebt u medische hulp nodig? Bel naar uw huisarts. Moet u naar de spoedgevallendienst? Bel dan op voorhand. 
 • Er mag niemand bij thuis op bezoek komen. U gaat zelf zeker ook niet langs bij andere mensen.
 • Vermijd contact met uw gezinsleden of huisgenoten. Blijf zoveel als mogelijk in een aparte kamer. Slaap apart, eet apart, gebruik toilet en badkamer apart. Gebruik aparte glazen, messen, vorken etc.
 • Verlucht de kamers waar u verblijft, open regelmatig de ramen.
 • Reinig regelmatig de dingen die u vaak aanraakt, zoals deurklinken, de toiletbril, de tafel...
 • Was regelmatig uw handen.

Hoe lang isoleren?

Opgelet: ongeacht de duur van de isolatie blijft je Digitaal Covid certificaat of CST 11 dagen na een positieve test geblokkeerd. Vanaf dag 12 krijg je dan een herstelcertificaat.

 • Hebt u geen of slechts milde klachten (verkoudheid) dan kan de duur van de isolatie ingekort worden tot 7 dagen, op voorwaarde u de laatste 3 dagen koortsvrij bent en er een klinische verbetering van de klachten is. Nadien neemt u nog 3 dagen extra beschermende maatregelen. Dit betekent dat u het aantal contacten beperkt tot de strikt noodzakelijke én dat u in een binnenruimte continu een masker (bij voorkeur een FFP2) draagt . Dit houdt ook in dat alle activiteiten waarbij de mondmaskerdracht onmogelijk is (zoals het samen eten met andere personen) niet toegelaten zijn. Deze beschermende maatregelen tot dag 10 zijn belangrijk omdat er soms nog residueel virus aanwezig kan zijn en men op die manier de kans op overdracht beperkt.
 • In collectiviteiten voor kwetsbare personen (zoals woonzorgcentra) wordt de duur van isolatie voor asymptomatische bewoners of bij milde klachten verkort van 14 dagen naar 10 dagen (mits 3 dagen koortsvrij te zijn en klinische verbetering van de klachten).
 • Voor zorgpersoneel van deze collectiviteiten is de duur van isolatie ook 7 dagen (indien geen of slechts milde symptomen), met nadien verplicht dragen van een FFP2 masker (zonder ventiel) op de werkvloer.
 • Als u getest bent maar het resultaat nog niet kent, blijft u ook in isolatie tot het testresultaat bekend is. 
 • Opgelet: ongeacht de duur van de isolatie blijft je Digitaal Covid certificaat of CST 11 dagen na een positieve test geblokkeerd. Pas vanaf dag 12 krijg je een herstelcertificaat.

Meer over de duur van de isolatie (procedure Sciensano)
Informatie over isolatie in andere talen

Quarantaine

Wat is quarantaine?

 • Je blijft thuis. Ga alleen naar buiten als het niet anders kan, bijvoorbeeld om naar de dokter of apotheek te gaan of om voedsel te kopen. Draag dan altijd een mondmasker. Je mag wel in je eigen tuin of op je terras komen. 
 • Ontvang geen bezoek en ga niet bij andere mensen op bezoek. 
 • Zonder u zich zoveel als mogelijk af,  wees extra voorzichtig bij kwetsbare (bv. oudere of zieke) huisgenoten. Deel met hen geen eet- en drinkgerei (bestek, borden, mokken, glazen,…), tandenborstels of handdoeken.
 • Meet 2 keer per dag je temperatuur. 
 • Voel je je tijdens de quarantaine ziek? Gebruik de zelfevaluatietool. Als blijkt dat je je best laat testen, krijg je via de tool een testcode. Hiermee kan je een afspraak maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheker. Via www.apotheek.be vind je de apothekers bij wie je een test kan laten afnemen.

 • Bel meteen je huisarts als je symptomen zoals koorts of hoesten krijgt. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de huisarts. 

Wanneer moet je in quarantaine?

Als je symptomen hebt of ziek wordt

Van zodra je symptomen hebt of je je ziek voelt, ga je in quarantaine. Heb je contact gehad met een besmet persoon en/of keer je terug van op reis en heb je symptomen? Laat je dan ook meteen testen.

 • Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine.
 • Is je test positief?  
  • Blijf nog zeker 7 dagen thuis in isolatie, isoleer je ook zo goed mogelijk van je huisgenoten. Na die 7 dagen neem je nog 3 dagen extra beschermende maatregelen zoals het beperken van het aantal contacten tot de strikt noodzakelijke, waarbij je continu een masker moet dragen (bij voorkeur een FFP2 masker) in een binnenruimte. Dit houdt in dat alle activiteiten waarbij de mondmaskerdracht onmogelijk is (zoals het samen eten met andere personen) niet toegelaten zijn.
  • Krijg je symptomen (je wordt ziek), blijf dan thuis in isolatie zolang je symptomen hebt. 

In sommige gevallen wanneer je langer dan 48 uur in het buitenland was of langer dan 48 uur in België zal verblijven, moet je ook in quarantaine.

Lees hier wanneer je in quarantaine moet na aankomst in België
Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.

Wie in quarantaine moet blijven en daardoor niet kan werken, heeft recht op een uitkering van tijdelijke werkloosheid. Zelfstandigen die in quarantaine moeten, zullen via hun sociaal verzekeringsfonds aanspraak kunnen maken op een overbruggingskrediet.

Hiervoor heb je een quarantainecertificaat of quarantaineattest nodig voor je werkgever. Een quarantainecertificaat wordt verstuurd naar het e-mailadres dat je opgaf en/of naar je eBox die je online kan raadplegen via www.myebox.be. Als je een sms met een "quarantaine-code" hebt ontvangen, kan je het zelf ook downloaden (dit is niet dezelfde code als de test-code!) Kan je het certificaat niet downloaden? Vraag het dan aan je huisarts.