Isolatie en quarantaine

Wie besmet is met COVID-19, moet in isolatie blijven. Isolatie betekent dat je je volledig afzondert van andere mensen, ook van je huisgenoten. Kort gezegd: je ziet niemand.

Wie een risicovol contact heeft gehad met een besmet persoon, moet in quarantaine blijven. Bij quarantaine blijft u ook thuis, maar u hoeft zich niet af te zonderen van uw huisgenoten. Ook als u zich niet ziek voelt en geen symtomen hebt, moet u in quarantaine blijven.

Versoepeling van de test- en quarantaineregels voor volledig gevaccineerde COVID-19-hoogrisicocontacten vanaf 24 juni 2021

Volledige vaccinatie betekent 14 dagen na de laatste dosis die vereist is voor het vaccin in kwestie. Met andere woorden: vanaf 14 dagen na de enige dosis van het Johnson & Johnson vaccin, en vanaf 14 dagen na de twee dosissen van alle andere vaccins. Wanneer een persoon al besmet was met het SARS-CoV-2-virus in de afgelopen 180 dagen volstaat één dosis om beschouwd te worden als volledig gevaccineerd.

 • Volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten moeten zich enkel laten testen op dag 1 en worden, bij negatief resultaat, vrijgesteld van een tweede test en quarantaine. Weigert u een test, dan moet u  wel een quarantaine van tien dagen respecteren;
 • De quarantaineregel blijft wel behouden voor volledig gevaccineerde personen in geval van een cluster van besmettingen, meer bepaald in
  • een residentiële zorgcollectiviteit (zoals een woonzorgcentrum)
  • in collectiviteiten (behalve in deze collectiviteiten*) en bedrijven wanneer een “doorbraak infectie” zich voordoet  

* De collectiviteiten die kinderen en jongeren opvangen, zoals scholen, kinderopvangvoorzieningen, internaten, vrijetijdsactiviteiten, …

> Zie ook: meer informatie over wie zich wanneer moet laten testen.

Isolatie voor besmette personen
Isolatie

U hebt zich laten testen op COVID-19 en uw test is positief: u bent besmet. Dat betekent ook dat u andere mensen kan besmetten, zelfs als u zich niet ziek voelt of geen symptomen hebt (niet hoest e.d.). Om te vermijden dat u andere mensen zou besmetten, moet u zich isoleren.

Isoleren betekent:

U blijft altijd thuis en u vermijdt alle fysieke contacten met andere mensen: 

 • U gaat niet naar buiten. U mag wel in uw eigen tuin of terras komen. 
 • U mag niet naar de winkel gaan. Laat iemand anders voor u inkopen doen.
 • Hebt u medische hulp nodig? Bel naar uw huisarts. Moet u naar de spoedgevallendienst? Bel dan op voorhand. 
 • Er mag niemand bij thuis op bezoek komen. U gaat zelf zeker ook niet langs bij andere mensen.
 • Vermijd contact met uw gezinsleden of huisgenoten. Blijf zoveel als mogelijk in een aparte kamer. Slaap apart, eet apart, gebruik toilet  en badkamer apart. Gebruik aparte glazen, messen, vorken etc. 
 • Verlucht de kamers waar u verblijft, open regelmatig de ramen. 
 • Reinig regelmatig de dingen die u vaak aanraakt, zoals deurklinken, de toiletbril, de tafel...
 • Was regelmatig uw handen. 

Meer over isoleren en wat uw huisgenoten moeten doen (procedure Sciensano)

Hoe lang isoleren?

 • U blijft minstens 10 dagen in isolatie, te tellen vanaf de dag dat u symptomen kreeg of dat de test is afgenomen. 
 • Hebt u symptomen (bv. koorts, hoesten, benauwdheid): u blijft ook zeker 10 dagen in isolatie en nog langer als u zich daarna nog ziek voelt, zeker tot u al minstens 3 dagen geen koorts meer hebt.
 • Als u getest bent maar het resultaat nog niet kent, blijft u ook in isolatie tot het testresultaat bekend is. 
Quarantaine

Wie niet zelf besmet is (geen positieve test) maar wel een hoger risico heeft om besmet te zijn, moet in quarantaine gaan*. Je hebt een hoger risico om besmet te zijn als je:

 • een nauw contact hebt gehad met een besmet persoon: dit is een contact van meer dan 15 minuten op een afstand minder dan 1,5 meter. Je wordt hiervan verwittigd door het contactonderzoek (02 214 19 19) of door de app Coronalert. Ook de besmette persoon zelf kan je uiteraard verwittigen. 
 • terugkeert van een rode zone uit het buitenland. Ben je langer dan 48 uur in een rode zone geweest en ben je nog niet (volledig) gevaccineerd, dan laat je je testen op dag 1 of 2 of max. 72u voor terugkeer. Is het testresultaat negatief, dan moet je niet in quarantaine. Is het testresultaat positief, dan ben je besmet en moet je nog 10 dagen in isolatie blijven.

* Volledige gevaccineerde COVID-19 hoogrisicicontacten moeten zich enkel laten testen op dag één. Is die test negatief, dan is een tweede test niet nodig en moeten ze niet in quarantaine. Meer info.

Waarom in quarantaine als je niet besmet bent?

Ook al ben je zelf nog niet besmet met COVID-19, als je een hoger risico hebt gelopen om besmet te zijn, moet je toch in quarantaine. Dat komt omdat het virus zich kan ontwikkelen tot 14 dagen nadat je contact had met een besmet persoon. Je kan vandaag dus niet ziek of besmettelijk zijn, maar morgen zonder het zelf te weten toch besmettelijk worden. Zelfs als je meteen na je contact met de besmette persoon getest wordt en negatief bent, moet je in quarantaine. Je kan immers na je test nog besmettelijk worden. 

Hoelang in quarantaine en wanneer testen?

Voor contactpersonen van besmette personen

 • Ga je 10 dagen in quarantaine. Die 10 dagen beginnen vanaf je laatste contact met de besmette persoon of je terugkeer uit een rode zone. Wees na die 10 dagen nog 4 dagen extra waakzaam: let erop dat je geen symptomen krijgt, hou afstand van andere mensen, draag een mondmasker. 
 • Bij de start (dag 1) van je quarantaine laat je je meteen testen. 
 • Laat je opnieuw testen na 7 dagen quarantaine.
  • Is je test negatief, dan kan je de quarantaine stopzetten. Je moet  wachten op het resultaat van je test voor je je quarantaine kan stopzetten! Blijf nog waakzaam voor symtomen, hou afstand van mensen, draag een mondmasker. 
  • Is je test positief? Dan ben je besmet en moet je nog 10 dagen in isolatie blijven
  • Een test sneller dan 7 dagen quarantaine kan je niet gebruiken om je quarantaine al vroeger stop te zetten. 
  • Ook een sneltest kan niet gebruikt worden om de quarantaine stop te zetten.

Woon je samen met een besmet persoon en kan die persoon zich niet van jou isoleren? Dan blijf je in quarantaine zolang die besmette persoon in isolatie zit en daarna nog eens 10 dagen. 

Kan je niet van thuis uit werken, dan kan je quarantainecertificaat krijgen. Het contactonderzoek zal je dat mailen. Niet gekregen? Als je een sms hebt gekregen met een "quarantaine-code", kan je een quarantainecertificaat downloaden. De code telt 16 karakters, maar is verschillend van de PCR code (die ook 16 karakters telt). Anders kan je een quarantainecertificaat vragen aan je arts. 

Voor reizigers uit rode zones

Ben je 48 uur of langer in een rode zone op reis geweest:

 • Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd? Dan laat je je testen op dag 1 of 2. Is het testresultaat negatief, dan moet je niet in quarantaine. Is het testresultaat positief, dan ben je besmet en moet je nog 10 dagen in isolatie blijven

 • Ben je volledig gevaccineerd en beschik je over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledige vaccinatie (+ 2 weken)? Dan moet je je niet laten testen en moet je niet in quarantaine.

Waar laten testen?

Om je te laten testen, ontvang je een sms met een testcode van het contactonderzoek of van je arts. Maak daarmee een afspraak in een testcentrum. Ga niet naar je huisarts, laat je testen in een testcentrum. 

Als je symptomen hebt of ziek wordt

Heb je contact gehad met een besmet persoon en of keer je terug van op reis en heb je symptomen? Laat je dan meteen testen. Bel daarvoor naar je huisarts.

 • Is je test negatief? Blijf nog altijd thuis in quarantaine, tot 10 dagen na je laatste contact met de besmette persoon. Je kan in die periode immers nog altijd de ziekte ontwikkelen en besmettelijk worden. 
 • Is je test positief?  Blijf nog zeker 10 dagen thuis in isolatie, isoleer je ook zo goed mogelijk van je huisgenoten. Krijg je symptomen (je wordt ziek), blijf dan thuis in isolatie zolang je symptomen hebt. 

Sneltesten of zelftesten en quarantaine?

Een zogeheten sneltest kan nooit een reden zijn om de quarantaine niet te doen of te stoppen. Sneltesten bij mensen zonder symptomen zijn niet betrouwbaar genoeg om zeker te zijn dat je niet besmettelijk bent. Een zelftest met bloedprik is dat ook niet. 

Wat is quarantaine?

 • Je blijft thuis. Ga alleen naar buiten als het niet anders kan, bijvoorbeeld om naar de dokter of apotheek te gaan of om voedsel te kopen. Draag dan altijd een mondmasker. Je mag wel in je eigen tuin of op je terras komen. 
 • Ontvang geen bezoek en ga niet bij andere mensen op bezoek. 
 • U hoeft zich niet af te zonderen van uw huisgenoten, maar wees wel voorzichtig bij kwetsbare (bv. odueren of zieke) huisgenoten. Deel met hen geen eet- en drinkgerei (bestek, borden, mokken, glazen,…), tandenborstels of handdoeken.
 • Meet 2 keer per dag je temperatuur. 
 • Bel meteen je huisarts als je symptomen zoals koorts of hoesten krijgt. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de huisarts. 

De officiële procedure voor quarantaine (website Sciensano)

Wie in quarantaine moet blijven en daardoor niet kan werken, heeft recht op een uitkering van tijdelijke werkloosheid. Zelfstandigen die in quarantaine moeten, zullen via hun sociaal verzekeringsfonds aanspraak kunnen maken op een overbruggingskrediet.

Hiervoor heb je een quarantainecertificaat of quarantaineattest nodig voor je werkgever. Het contactonderzoek zal je dat mailen. Niet gekregen? Als je een sms met een "quarantaine-code" hebt ontvangen, kan je het zelf ook downloaden (dit is niet dezelfde code als de test-code!) Kan je het certificaat niet downloaden? Vraag het dan aan je huisarts.