Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Wie besmet is met COVID-19, moet in isolatie blijven. Isolatie betekent dat je je volledig afzondert van andere mensen, ook van je huisgenoten. Kort gezegd: je ziet niemand.
Wie een risicovol contact heeft gehad met een besmet persoon, of wie risico's heeft gelopen door op reis te gaan naar een rode zone in het buitenland, moet in quarantaine blijven. Bij quarantaine blijft u ook thuis, maar u hoeft zich niet af te zonderen van uw huisgenoten. Ook als u zich niet ziek voelt en geen symtomen hebt, moet u in quarantaine blijven.
> Zie ook: meer informatie over wie zich wanneer moet laten testen.
U hebt zich laten testen op COVID-19 en uw test is positief: u bent besmet. Dat betekent ook dat u andere mensen kan besmetten, zelfs als u zich niet ziek voelt of geen symptomen hebt (niet hoest e.d.). Om te vermijden dat u andere mensen zou besmetten, moet u zich isoleren.
U blijft altijd thuis en u vermijd alle fysieke contacten met andere mensen:
Wie niet zelf besmet is (geen positieve test) maar wel een hoger risico heeft om besmet te zijn, moet in quarantaine gaan. Je hebt een hoger risico om besmet te zijn als je:
Ook al ben je zelf nog niet besmet met COVID-19, als je een hoger risico hebt gelopen om besmet te zijn, moet je toch in quarantaine. Dat komt omdat het virus zich kan ontwikkelen tot 14 dagen nadat je contact had met een besmet persoon. Je kan vandaag dus niet ziek of besmettelijk zijn, maar morgen zonder het zelf te weten toch besmettelijk worden. Zelfs als je meteen na je contact met de besmette persoon getest wordt en negatief bent, moet je in quarantaine. Je kan immers na je test nog besmettelijk worden.
Woon je samen met een besmet persoon en kan die persoon zich niet van jou isoleren? Dan blijf je in quarantaine zolang die besmette persoon in isolatie zit en daarna nog eens 10 dagen.
Kan je niet van thuis uit werken, dan kan je quarantainecertificaat krijgen. Het contactonderzoek zal je dat mailen. Niet gekregen? Als je een sms hebt gekregen met een "quarantaine-code", kan je een quarantainecertificaat downloaden. De code telt 16 karakters, maar is verschillend van de PCR code (die ook 16 karakters telt). Anders kan je een quarantainecertificaat vragen aan je arts.
Ben je 48 uur of langer in een rode zone op reis geweest:
Om je te laten testen, ontvang je een sms met een testcode van het contactonderzoek of van je arts. Maak daarmee een afspraak in een testcentrum. Ga niet naar je huisarts, laat je testen in een testcentrum.
Heb je contact gehad met een besmet persoon en of keer je terug van op reis en heb je symptomen? Laat je dan meteen testen. Bel daarvoor naar je huisarts.
Een zogeheten sneltest kan nooit een reden zijn om de quarantaine niet te doen of te stoppen. Sneltesten bij mensen zonder symptomen zijn niet betrouwbaar genoeg om zeker te zijn dat je niet besmettelijk bent. Een zelftest met bloedprik is dat ook niet.
Wie in quarantaine moet blijven en daardoor niet kan werken, heeft recht op een uitkering van tijdelijke werkloosheid. Zelfstandigen die in quarantaine moeten, zullen via hun sociaal verzekeringsfonds aanspraak kunnen maken op een overbruggingskrediet.
Hiervoor heb je een quarantainecertificaat of quarantaineattest nodig voor je werkgever. Het contactonderzoek zal je dat mailen. Niet gekregen? Als je een sms met een "quarantaine-code" hebt ontvangen, kan je het zelf ook downloaden (dit is niet dezelfde code als de test-code!) Kan je het certificaat niet downloaden? Vraag het dan aan je huisarts.