Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Op deze pagina vindt u informatie over het indienen van een prijsdossier om dagprijzen te verhogen, te bepalen of te verlagen in het kader van het infrastructuurforfait;
Voor de aanpassing van de dagprijs niet in het kader van het infrastructuurforfait, klikt u hier
Nieuwe en vernieuwde woonzorgcentra komen in aanmerking voor een infrastructuurforfait van 5,15 euro per dag voor 2020 (basis = gezondheidsindex december 2017) per woongelegenheid. Elke voorziening kiest vrij of zij al dan niet het infrastructuurforfait aanvraagt.
Het forfait wordt toegekend voor onbepaalde duur, zolang de woongelegenheden blijven voldoen aan de erkenningsvoorwaarden.
Het forfait wordt enkel toegekend aan woonzorgcentra en centra voor kortverblijf.
Een woonzorgcentrum of een centrum voor kortverblijf komen in aanmerking voor infrastructuursubsidies als de volgende voorwaarden vervuld zijn:
De dagprijs van forfaitgerechtigde capaciteit kan u alleen verhogen/bepalen na goedkeuring van de minister (uitzondering: de jaarlijkse indexering).
Na ontvangst van de goedkeuring moet u aan Zorg en Gezondheid nog melden welke prijs u zal toepassen. Deze melding doet u via het e-loket.
Voor de prijs van een nieuw supplement hoeft u geen goedkeuring te vragen. U moet dit echter wel melden via het e-loket.
Een prijsverhoging/-bepaling moet u altijd verantwoorden aan de hand van effectieve kosten.
Prijsverhogingen/-bepaling in het kader van het infrastructuurforfait |
|
---|
Is uw aangevraagde dagprijsverhoging/-bepaling goedgekeurd, dan moet u aan Zorg en Gezondheid melden welke prijs u juist gaat hanteren.
Indien een goedgekeurde dagprijsverhoging voor bestaande bewoners meer bedraagt dan 5 euro moet de stijging fasegewijs worden gerealiseerd; namelijk in twee of meerdere (gelijke) delen (van elk maximum 5 euro), met een interval van (telkens) minstens zes maanden. Die fasering is van toepassing op de bruto dagprijs, dit is de prijs voor aftrek van het forfait. Dit wil zeggen dat bij in gebruikname de brutodagprijs met maximum 5 euro kan toenemen.
U dient de effectief toegepaste dagprijzen (zowel bruto als netto dagprijzen) en de datum vanaf wanneer zij toegepast zullen worden in het e-loket in te brengen. Telkens als een nieuwe fase van dagprijsverhoging wordt toegepast, dient u de nieuwe prijs in het e-loket in te voeren.
De nieuwe prijs kan pas worden toegepast nadat hij minstens 30 dagen vooraf aan Zorg en Gezondheid en aan de bestaande bewoners werd meegedeeld.
U mag uw prijs verlagen of een lagere prijs toepassen dan diegene die u aan Zorg en Gezondheid hebt meegedeeld of waarvoor u goedkeuring hebt gekregen. U moet die lagere prijs en de datum waarop die ingaat, wel melden aan Zorg en Gezondheid:
Wil u later een hogere dagprijs hanteren, dan moet u een aanvraag tot prijsverhoging indienen. De door u verlaagde dagprijs is de basis voor een nieuwe aanvraag tot prijsverhoging of een prijsindexering.
Voor een prijsverhoging moet u eerst goedkeuring vragen.
Na de goedkeuring meldt u de prijs die u toepast via het e-loket. Ook prijsverlagingen meldt u via het e-loket.