HPV-vaccinatie scoort bij jongens

  • 7 februari 2020

Dit schooljaar kunnen voor het eerst ook jongens in het eerste jaar secundair onderwijs zich laten vaccineren met gratis vaccins tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Een eerste evaluatie wijst erop dat die vaccinatie ongeveer hetzelfde succes en bereik kent als bij de meisjes. Dat zou betekenen dat net zoals bij de meisjes ongeveer 9 op de 10 jongens zich laat vaccineren tegen HPV. Zorg en Gezondheid stelt de resultaten vandaag voor op het jaarlijkse “Valentijn Vaccinatiesymposium” van de UAntwerpen. 

Een exacte vaccinatiegraad voor de jongens is nog niet bekend, maar het verdubbelde aantal bestelde vaccins en de registratie van toegediende vaccinaties wijzen erop dat de vaccinatie bij jongens een vergelijkbaar bereik kent als bij de meisjes.

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “We stellen vast dat er dit schooljaar al zo’n 78.000 HPV-vaccins besteld werden door de vaccinatoren. Dat zijn al bijna dubbel zoveel bestellingen als vorig schooljaar, toen alleen nog de meisjes gevaccineerd werden. Die bestelde vaccins worden ook toegediend, zo zien we in de registraties, en tussen september en december werden ongeveer evenveel HPV-vaccinaties geregistreerd bij jongens als bij meisjes. Dat wijst erop dat we voor de jongens op een vergelijkbare vaccinatiegraad afstevenen als voor de meisjes, mogelijk naar de 90% dus, en dat al in het eerste jaar van vaccinatie.”

Aanvankelijk was de HPV-vaccinatie enkel voor meisjes om voornamelijk baarmoederhalskanker te voorkomen. Er kwam steeds meer bewijs dat door vaccinatie van HPV ook andere kankers vermeden konden worden die ook bij jongens voorkomen, zoals penis-, hoofd- en keelkankers. Deze vaccinatie beschermt ook tegen anogenitale wratten.

De vaccinatie gebeurt bij meisjes sinds vorig schooljaar (2018-2019) met het vaccin Gardasil 9® en dit schooljaar ook voor jongens. Het bevat componenten tegen 9 types van het HPV-virus.