Hoe verloopt contactonderzoek: van huisarts tot contact

1. Thuis blijven bij ziekte en de dokter bellen

Heb je klachten zoals hoesten, pijn aan de borst, verlies van reuk of smaak, koorts? Dan kun je besmet zijn met het virus.

  1. Blijf meteen thuis zodat je geen contact meer hebt met andere mensen: isoleer jezelf. Isolatie wordt heel eenvoudig uitgelegd op de website van Wablieft?

  2. Bel je huisarts. Je huisarts geeft je advies en zegt je of en waar je getest kunt worden.
  3. Zodra je positief test op corona, zal de contactopvolging starten.
  4. Je kan zelf al online je contactpersonen doorgeven. Zo worden zij meteen verwittigd en krijgen ze een testcode, en hoef je niet te wachten tot het contactonderzoek je belt. 
2. Contactopvolging: je wordt gebeld of krijgt een huisbezoek

Zegt je test of je dokter dat je COVID-19 hebt? De contactopvolging start.

  1. Een medewerker van de overheid belt je op. Als het niet past, spreek je een ander moment af.
  2. De medewerker stelt je een aantal vragen om een lijstje te maken met wie je contact gehad hebt. Je kunt zelf ook vragen stellen.
  3. Voor elk contact wordt ook gevraagd hoe lang en van hoe dichtbij dat contact was om het risico voor die contactpersoon in te schatten.
  4. Het is belangrijk dat je zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen van de medewerker. Zo kunnen we verdere besmettingen beperken.
3. Je contactpersonen krijgen advies

We contacteren de mensen die in nauw contact zijn gekomen met een besmette persoon. Dat gebeurt per telefoon of sms. Ze krijgen advies wat ze moeten doen om geen andere mensen ziek te maken. We vertellen hen niet wie de besmette persoon is. 

Vragen over contactopvolging?

Stel je vragen