Groepen van assistentiewoningen en serviceflatgebouwen

Disclaimer regelgeving woonzorg

In een serviceflatgebouw of groep van assistentiewoningen huurt een oudere (65+) of een ouder koppel een individuele flat. Zo’n flat heeft minstens een leefruimte, keuken, slaapkamer, toilet en badkamer. De woning is aangepast en veilig: er zijn nauwelijks trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen … Er zijn ook optionele diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging, en gemeenschappelijke ruimtes.

Assistentiewoningen zijn dus de opvolgers van de serviceflatgebouwen en woningcomplexen met dienstverlening. De groepen van assistentiewoningen zullen na een overgangsperiode de huidige serviceflatgebouwen en woningcomplexen met dienstverlening vervangen.

Erkenning

Assistentiewoningen kunnen een erkenning aanvragen bij Zorg en Gezondheid, maar zijn daar niet toe verplicht. Ze moeten dan wel voldoen aan de erkenningsvoorwaarden.

Als een groep van assistentiewoningen een voorafgaande vergunning nodig heeft, kan u die bij ons aanvragen.

Prijs en prijsverhoging

In een serviceflat of assistentiewoning betaalt een bewoner een dagprijs. Een serviceflat of assistentiewoning mag jaarlijks zijn prijs verhogen onder bepaalde voorwaarden.

 

Interessante websites