Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Woonzorgcentra al dan niet met bijbehorend centrum voor kortverblijf kunnen een vergoeding ontvangen voor de extra personeelsinzet vanwege COVID-19. Om in aanmerking te kunnen komen moet een woonzorgcentrum de nodige gegevens meedelen via het e-loket
U vindt in het e-loket, in het thema 'subsidies', voor elke maand het formulier 'Extra personeelsinzet Covid-19' onder het titel 'nieuw dossier':
U deelt de prestaties mee van het personeel dat u extra heeft ingezet bovenop het personeel dat al in dienst was op 13 maart 2020. Het gaat dus niet over prestaties van personeel dat al voor 13 maart 2020 aan het werk was in uw voorziening.
Volgende prestaties komen in aanmerking:
Volgende prestaties komen niet in aanmerking:
We wensen er uw aandacht op te vestigen dat, om het beroep van zorgpersoneel te mogen uitoefenen, men niet alleen over een diploma moet beschikken maar mogelijks ook over een visum en/of erkenning. Dit betekent dat enkel personen die het juiste diploma hebben en over de vereiste erkenning en/of het vereiste visum beschikken in aanmerking komen om een financiering als zorgpersoneel te ontvangen.
De vergoeding die een woonzorgcentrum per kwartaal kan ontvangen voor de extra personele inzet is per kwartaal begrensd. Deze begrenzing is verschillend naargelang het een woonzorgcentrum zonder zware uitbraak, met een zware uitbraak of een zeer zware uitbraak betreft.
Woonzorgcentra zonder zware uitbraak krijgen maximaal 250 euro per erkende woongelegenheid per kwartaal voor de inzet van extra personeel.
Woonzorgcentra met zware of zeer zware uitbraak krijgen maximaal 250 euro per erkende woongelegenheid per kwartaal voor de extra inzet van niet-verpleegkundig personeel. Daarbovenop kan een woonzorgcentrum met een zware uitbraak maximaal 250 euro per erkende woongelegenheid per kwartaal voor de extra inzet van verpleegkundig personeel ontvangen. Voor een woonzorgcentrum met een zeer zware uitbraak is de extra inzet van verpleegkundig personeel maximaal 500 euro per erkende woongelegenheid per kwartaal.
U bezorgt de gegevens vanaf de maand december maandelijks uiterlijk op de 15e van de maand die volgt op de maand in kwestie. Bijvoorbeeld: de gegevens voor de maand december 2020 dient u ten laatste in op 15 januari 2020.
De gegevens voor de maanden oktober en november 2020 kunt u vanaf 21 december 2020 tot en met 15 januari 2021 indienen.
We vragen u nadrukkelijk om de meegedeelde gegevens zeer grondig na te zien alvorens in te dienen. Als de gegevens niet tijdig worden meegedeeld, verliest de voorziening immers het recht op een vergoeding.
Toegang krijgen tot het e-loket stelt u in via het toegangsbeheer in e-health.
De meegedeelde gegevens worden verwerkt voor betaling. De betaling gebeurt per kwartaal door Zorg en Gezondheid. De betaling vindt plaats voor de 15de van de tweede maand na het betreffende kwartaal.
Een uitgebreide toelichting van de compensatiemaatregelen vindt u in de bijlage bij onze brief met referentie TFO/2020/25 - zie deze pagina.
Contact team financiering ouderenzorg: financieringouderenzorg@vlaanderen.be.
Contact technische helpdesk eLoket:
• Bij problemen bij het gebruikers- en toegangsbeheer: contacteer het eHealth contactcenter.
• Bij technische vragen: stuur een e-mail naar eLoket.zg@vlaanderen.be.