De gebruikersbijdrage voor gezinszorg berekenen

Wie gezinszorg krijgt van een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, betaalt daarvoor een gebruikersbijdrage per uur. Hoe de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg die gebruikersbijdrage voor gezinszorg moeten berekenen, staat uitgelegd in het het ministeriële besluit van 26 juli 2001 tot vaststelling van het bijdragesysteem voor de gebruiker van gezinszorg.

Voor de berekening hebt u ook de bijlagen bij het besluit nodig:

Opgelet: die regeling heeft alleen betrekking op de gebruikersbijdrage voor gezinszorg, niet op de gebruikersbijdrage voor aanvullende thuiszorg (poetshulp, professionele oppashulp en karweihulp).

Voor aanvullende thuiszorg is er geen algemeen geldend berekeningssysteem. Elke dienst bepaalt er zelf hoe hij de bijdrage berekent, rekening houdend met het inkomen en de gezinssamenstelling van de gebruiker.

Zorg en Gezondheid bundelt de pdf bestandantwoorden op veelgestelde vragen van de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg (240 kB) over de regelgeving met betrekking tot de berekening van de gebruikersbijdrage voor gezinszorg (laatste update: 29 september 2020).