Contactonderzoek in cijfers

  • 13 april 2022

Elke week vindt u hier een aantal kerncijfers over de resultaten en het bereik van de contactopvolging in Vlaanderen.

De onderstaande cijfers over het bereik en de doorlooptijd van de contactopvolging in Vlaanderen gaan over de periode van maandag 28 maart tot en met zondag 3 april. Deze kunnen we niet voor de meest recente week geven, aangezien het soms een aantal dagen duurt om iemand te bereiken.

Daarnaast geven we een aantal cijfers over het werkvolume van de contactopvolging. Deze kunnen we geven voor de meest recente week, en gaan dus over de periode van maandag 4 april tot en met zondag 10 april.

Bereik (28 maart - 3 april)

Bereik bij patiënten en contactpersonen

De Vlaamse contactopvolging kan starten nadat de huisarts en het labo de patiëntgegevens en het testresultaat hebben doorgestuurd naar de databank van het federale kenniscentrum Sciensano en er daar een werkopdracht of dossier is gemaakt.

De contactopvolging slaagde erin om 93% van de besmette personen effectief te bereiken, waarvan 91% telefonisch kon worden bereikt en 2% via sms.

In het kader van de nieuwe test- en tracingstrategie worden hoogrisicocontacten sinds 17 maart niet meer bevraagd en gecontacteerd.

Volumes (4 april - 10 april)

Aantal telefoons

  • Het contactonderzoek deed de voorbije week 103.300 telefoons. Dit zijn alle uitgevoerde telefoons, dus ook terugbellen naar een persoon, verkeerde nummers etc. 40.838 oproepen leidden tot een gesprek. 
  • Die week moest het contactonderzoek gemiddeld 8.615 personen bereiken per dag, waarvan 8.157 besmette personen (sommige moeten een dag later opnieuw gebeld worden). 
  • Er werden 445 huisbezoeken gedaan bij mensen bij wie het contactonderzoek telefonisch niet lukte. Alle prioriteit gaat naar het telefonisch contacteren van besmette personen.

Contactpersonen

In het kader van het nieuwe testing en tracing beleid worden er sinds 17 maart geen contacten meer gerapporteerd. 

ct cijfers