Contactonderzoek bij COVID-19

Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, voeren we contactopvolging uit.

Als iemand ziek wordt door het virus dat COVID-19 veroorzaakt, vragen we aan die zieke persoon met wie hij contact heeft gehad. Het is immers mogelijk dat die personen besmet zijn. We bellen of bezoeken dan die contactpersonen. We geven advies over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen in hun omgeving ziek maken. Hoe meer besmettingen we zo kunnen vermijden, hoe beter.

Met contactopvolging proberen we dus samen te verhinderen dat het coronavirus opnieuw opflakkert. Het blijft uiteraard belangrijk om de regels te respecteren, zoals regelmatig je handen wassen en afstand houden van elkaar.

Kort uitgelegd: wat is contactopvolging?

Coronalert
Hoe herken je een contactonderzoeker?

Voor contactopvolging word je altijd gebeld met het nummer 02 214 19 19.

Het contactonderzoek contacteren

U kan ook zelf bellen naar het contactonderzoek op 02 214 19 19

Een klacht over de contactopvolging? Laat het ons weten.

Doof of slechthorend? Stuur een bericht naar het contactonderzoek om per e-mail of met een bezoek aan huis gecontacteerd te worden. 

Contactopvolging in cijfers

Hmonitoret contactonderzoek belt elke dag honderden mensen. Volg hier de cijfers per week over het bereik en de resultaten van contactopvolging.

 

Hoe verloopt contactopvolging?
  1. Klachten? Laat je meteen testen.
  2. Positief? De contactopvolging start.
  3. Je contacten krijgen advies.
Privacy & vertrouwelijkheid

Contactopvolging gebeurt met het volste respect voor uw privacy. De info die je is vertrouwelijk en wordt niet gebruikt om te controleren of je de coronamaatregelen wel naleeft.

Geef zelf uw contacten online door

Bent u positief getest op corona? Het contactonderzoek probeert u te bellen, maar u kan ook zelf al uw contacten online doorgeven. Zo ontvangen zij snel een testcode om zich te laten testen. 

Bron- en clusteronderzoek

Naast contactonderzoek zetten we ook in op bron- en clusteronderzoek om de verspreiding van COVID 19 te vertragen, zowel centraal vanuit de Vlaamse overheid als lokaal.

Testen, isoleren en quarantaine

Je bent contactpersoon van iemand die positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Of je keert terug uit een hoogrisicogebied. Dan moet je in quarantaine en kan je je laten testen. Wie positief test en dus besmet is, moet in isolatie
 

Lokale initiatieven voor bron- en contactonderzoek

In het bestrijden van heropflakkeringen van COVID-19 spelen de lokale besturen en de zorgraden met hun netwerk een belangrijke rol. Veel lokale besturen willen die rol op een goede manier opnemen. Lokale initiatieven en het centrale systeem van contact- en bronopsporing kunnen elkaar versterken.