Brucellose
Brucellose is een bacteriële zoönose. De belangrijkste bronnen zijn runderen, schapen en geiten. In principe is brucellose een systemische algemene ziekte. Symptomen zijn schommelende koorts, anorexie, vermagering, zweten, gewrichtslijden en depressie. Naast acute infecties zijn er subacute en chronische vormen. De bacterie komt in het lichaam via een beschadigde huid, slijmvliezen, de mond, of de luchtwegen.
De mens raakt meestal besmet door contact met besmette dieren, het drinken van rauwe melk of de consumptie van producten die van ongepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Ook door contact met geaborteerde foetussen, placenta’s, vliezen of vruchtwater van geïnfecteerd vee kunnen bacteriën overgebracht worden. Brucellose is in ons land zeldzaam, maar komt frequenter voor in landen rond de Middellandse Zee.
- Verwekker: Brucella abortus, Brucella melitensis, Brucella suis, Brucella canis
- Incubatieperiode: 1 week tot 7 maanden
- Waarom melden: Identificatie van gecontamineerd voedsel of besmette veestapel.
Richtlijn
- pdf bestandRichtlijn brucellose (versie 2018) (404 kB)
- pdf bestandKorte richtlijn brucellose (versie 2018) (442 kB)
Criteria
Epidemiologische criteria |
Minstens één van de volgende:
|
---|---|
Criteria voor laboratoriumconfirmatie |
Waarschijnlijk labocriterium
OF
Laboratoriumconfirmatie
of
|
Gevalsdefinitie
Waarschijnlijk |
Patiënt met passend klinisch beeld EN minstens één van de volgende:
|
---|---|
Bevestigd |
patiënt met passend klinisch beeld EN laboratoriumconfirmatie |