Bron salmonella in hotelschool in Brugge ontdekt

  • 23 september 2019

Het onderzoek naar de salmonella-uitbraak in hotelschool Spermalie heeft de bron van de besmetting gevonden. Na onderzoek van de verschillende getuigenmaaltijden werd er Salmonella gedetecteerd in de vers bereide tartaarsaus. Ook de online-enquête wees in de richting van die tartaarsaus. Intussen waren al de nodige maatregelen genomen om de uitbraak te stoppen. Sinds 14 september zijn er geen nieuwe ziektegevallen gemeld. De school kan dus zijn normale werking hervatten.

Op vrijdag 6 september en in de daarop volgende dagen zijn in de hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge een 200-tal leerlingen en leerkrachten ziek geworden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid en het nationaal referentielaboratorium Sciensano hebben samen de omv ang en de oorzaak van de uitbraak onderzocht.

  • Uit laboratoriumonderzoek van stoelgangsstalen bleek al snel dat Spermalie getroffen werd door een uitbraak van Salmonella
  • Zorg en Gezondheid en Sciensano startten een online enquête bij de leerlingen en leerkrachten om na te gaan wie in welk restaurant wat gegeten heeft. Zo werden de mogelijke bronnen van de besmetting afgebakend.
  • Het FAVV heeft monsters genomen van de maaltijden die dinsdag, woensdag en donderdag in het schoolrestaurant werden geserveerd.

In totaal werden 65 stalen naar het laboratorium van het nationaal referentielaboratorium Sciensano gestuurd, waar ze werden geanalyseerd. Na onderzoek van de verschillende getuigenmaaltijden werd er Salmonella gedetecteerd in de vers bereide tartaarsaus.

De gevonden bacterie in voeding blijkt bovendien dezelfde te zijn als de bacterie die in de stoelgang van patiënten werd gevonden. Ook uit de online-enquête van Zorg en Gezondheid in samenwerking met Sciensano blijkt dat de tartaarsaus de meest waarschijnlijke bron is van deze uitbraak.

Liesbeth Van de Voorde, woordvoerder van het FAVV: “Al deze elementen samen doen ons besluiten dat de tartaarsaus en wellicht meer specifiek de gebruikte eieren aan de bron liggen van deze uitbraak. Verder onderzoek en typering van de Salmonellastammen zal hierover nog meer duidelijkheid brengen.”

Uitbraak gestopt

Om de uitbraak te stoppen hebben het FAVV en Zorg en Gezondheid onmiddellijk maatregelen genomen. Er werd de opdracht gegeven om eerst de keuken van het schoolrestaurant en daarna bij uitbreiding alle keukens en keukenmaterialen te reinigen en te desinfecteren. Uit voorzorgsmaatregel mochten er geen rauwe voedingswaren geserveerd worden, door verhitting wordt de Salmonella bacterie namelijk afgedood.

De medewerkers van de school en de leerlingen werd gevraagd om ook bijzondere aandacht besteden aan de handhygiëne en desinfectie na toiletbezoek. Alle zieke leerlingen werden verzocht om thuis uit te zieken.

De goede reiniging en desinfectie van de keukens en de keukenmaterialen werd gecontroleerd aan de hand van omgevingsstalen. Bij laboratoriumanalyse van deze stalen werd geen Salmonella meer teruggevonden.

Salmonella kan voorkomen in diverse levensmiddelen zoals rauw vlees, rauwe kip, eieren, rauwe groenten en fruit. Het FAVV en het agentschap Zorg en Gezondheid willen benadrukken dat besmetting vaak kan voorkomen worden door hygiënisch te werken, geen rauwe eieren te gebruiken, vlees en kip goed te doorbakken en groenten en fruit grondig te wassen. Na het hanteren van rauwe producten is het belangrijk om zowel de handen als het gebruikte keukenmateriaal zoals messen en planken goed te wassen.

Een incident kan steeds gebeuren, zelfs wanneer voedselveiligheid hoog in het vaandel gedragen wordt, niemand is hier immuun voor. Wanneer zich een incident voordoet, is het belangrijk dat de scholen snel en adequaat reageren en mee werken met de overheden om de bron van de besmetting te identificeren en uit dit voorval te leren. De Hotelschool Spermalie was zeer constructief en werkte bij het onderzoek naar deze ziektecluster erg goed mee, net als de ouders bij het invullen van de vragenlijsten.

De honderden controles die het FAVV dagelijks uitvoert, dragen bij tot het behoud van een hoog niveau van consumentenbescherming in België. In 2018 was 80% van de controles in de schoolkantines gunstig. Het FAVV heeft vorig jaar meer dan 1.000 keukenmedewerkers gratis opgeleid want bewustmaking en educatie is ook een manier om een hoog beschermingsniveau te handhaven.