Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Ambulanciers niet-dringend patiëntenvervoer zijn zorgverleners:
Het Koninklijk Besluit van 14 mei 2019 betreffende het beroep van ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer bepaalt dat vanaf 1 september 2020 iedere ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer moet beschikken over een definitieve of een voorlopige erkenning en een visum.
Erkenning: voor u uw visum krijgt, moet u eerst als ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer erkend worden. Na het slagen in een 160u-durende opleiding, kan u een aanvraag indienen via het e-loket van Zorg en Gezondheid.
Visum: in België heeft u een visum nodig om als ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer te mogen werken. Dit attest geeft toelating om het beroep uit te oefenen. Dit visum wordt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid automatisch uitgereikt van zodra u de erkenning behaalt.
Verpleegkundigen en artsen kunnen op basis van hun huidige visum het niet-dringend patiëntenvervoer blijven uitoefenen. Zij moeten geen erkenning en geen visum als ambulancier niet dringend patiëntenvervoer aanvragen.
Na het slagen in een 160u-durende opleiding kan u een definitieve erkenning aanvragen via het e-loket van Zorg en Gezondheid.
Deze erkenning kan pas afgeleverd worden vanaf 1 september 2020.
U kan een voorlopige erkenning krijgen op basis van een arbeidsovereenkomst op 11 juni 2019 als ambulancier niet dringend patiëntenvervoer.docx bestandsjabloon tewerkstellingsattest voor de aanvraag van een voorlopige erkenning ANDPV (389 kB)
U kan een voorlopige erkenning krijgen op basis van werkervaring van ten minste 1 jaar in de laatste vijf jaar voorafgaand aan 11 juni 2019 (ook als vrijwilliger).docx bestandsjabloon tewerkstellingsattest voor de aanvraag van een voorlopige erkenning ANDPV (389 kB)
U kan uw voorlopige erkenning van ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer omzetten naar een definitieve erkenning. Hiervoor moet u eerst een aanvullende 40u-durende opleiding volgen die voldoet aan de technische prestaties van ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer, zoals beschreven in het koninklijk besluit.
Er worden geen opleidingscentra vanuit de overheid aangeduid of gefinancierd. Elke instantie die dit wenst, kan één of beide opleidingen organiseren, mits voldaan wordt aan de wettelijk bepaalde minimale inhoud. Vragen omtrent de minimale inhoud van deze opleidingen kunnen gesteld worden aan de erkenningscommissie ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer, via paramedici@vlaanderen.be. Elke kandidaat ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer kiest zelf de organisatie waar hij/zij de opleiding wil volgen.
Zodra u geslaagd bent voor een aanvullende 40u-durende opleiding, die voldoet aan de technische prestaties van ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer zoals beschreven in het koninklijk besluit, kan u een omzetting van een voorlopige erkenning naar een definitieve aanvragen via het e-loket van Zorg en Gezondheid.
Vraag een definitieve erkenning, voorlopige erkenning of omzetting van uw voorlopige erkenning naar definitief aan via het e-loket Zorg en Gezondheid.
Houd dit bij de hand:
U moet inloggen met uw elektronische identiteitskaart (of federaal token). Kies daarna "aanmelden als burger". Meer hulp bij het e-loket.
Wegens de coronamaatregelen is onze dienstverlening voor erkenningsvragen van zorgberoepen aangepast. Wij kunnen alleen erkenningsaanvragen behandelen die via specifieke kanalen binnenkomen. Kijk hier wat dat voor uw beroep betekent.